Gündem9 bin yıllık keten kumaş!

9 bin yıllık keten kumaş!

01.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konya’da 9 bin yıllık neotilik yerleşim yerindeki kazı çalışmalarında, yanmış bir evin tabanında bebek iskeletine sarılmış, kendirden dokunmuş keten kumaşı bulundu

9 bin yıllık keten kumaş

Konya Çatalhöyük’teki geçen yıl 35 gün süren ve 22 ülkeden 120’yi aşkın kişinin katıldığı kazı çalışmalarıyla ilgili raporda yeni buluntulara yer verildi. Yapılan kazılara ait raporlarının yayınladığı ‘www.catalhoyuk.com’ adlı internet sitesinde, neolitik dönemde yanmış olan bir evin tabanında, bebek iskeletine sarılmış kendirden dokunmuş dünyanın ilk kumaş parçasının bulunduğu açıklandı.
‘İyi korunmuş bir örnek’
Hazırlanan raporda bulunan kumaş parçasını değerlendiren Kazı Başkanı Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder, şunları söyledi: “Yangın, binanın zeminini ve platformlarını ısıtarak fırınlama etkisi yaratmış. Böylece zeminin altındaki gömüleri ve gömülerle birlikte yerleştirilen bir kumaş parçasını korumuş.
Bu kumaş parçası kazı evindeki laboratuvarlarda incelenmiş ve kumaşın kendirden dokunmuş keten olduğu tespit edilmiştir. Bu dünyadaki ilk kumaş parçalarından biri olmakla birlikte aynı zamanda en iyi korunmuş örneklerden de biridir.”
Ticareti gösteriyor
Kumaş parçasının ticaretle ilgisine de değinen Prof. Dr. Hodder, “Çok ince dokunmuş olan bu keten parçası, büyük ihtimalle Ortaanadolu’ya Doğu Akdeniz’den gelmiştir. Uzun mesafeli ticarette obsidyen ve deniz kabuklarının değiş tokuş yapıldığı çoktan beri bilinmekteydi” dedi.

Haberin Devamı

Yeni duvar resimleri

Kazı çalışmaları sırasında yeni bir duvar resmine de rastlandığını anlatan Prof. Dr. Hodder açıklamasını, “Genellikle Çatalhöyük’teki resimler beyaz zemin üzerine kırmızı ve siyah gibi koyu renk sürülerek yapılmıştır. Ancak bu örnekte koyu renk zemin üzerine beyaz çizgilerden oluşan geometrik şekiller betimlenmiştir” diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler