Gündem 9 gün sonra mağaradan çıkarılmıştı! ABD'li Dickey'den güzel haber geldi

9 gün sonra mağaradan çıkarılmıştı! ABD'li Dickey'den güzel haber geldi

17.09.2023 - 11:41 | Son Güncellenme:

Morca Mağarasında mide kanaması geçirerek mahsur kalan ve doktorların onay vermesiyle 9 gün sonra tahliye edilen ABD'li bilim insanı Mark Dickey taburcu edildi.

9 gün sonra mağaradan çıkarılmıştı ABDli Dickeyden güzel haber geldi

Mide kanaması geçirerek mahsur kaldığı Anamur ilçesindeki Morca Mağarasından, 8 ülkeden 200 kişilik profesyonel ekibin çalışmasıyla 12 Eylül tarihinde kurtarılarak Mersin Şehir Hastanesinde tedavi altına alınan ABD'li mağara bilimci Mark Dickey'in tedavisi tamamlandı. 

Haberin Devamı

Dickey, dün son kontrolleri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Aralarında yabancı mağara bilimcilerin de olduğu 15 kişilik dağcılık grubu, keşif için 3 Eylül'de Morca Mağarası'na inmiş, ekip üyelerinden Dickey'in mide kanaması geçirdiği ihbarı üzerine bölgede çalışma başlatılmıştı.

Mağara içerisinde ilaç tedavisi uygulanan Dickey, doktorların onay vermesiyle başlatılan kurtarma çalışmasıyla 12 Eylül tarihinde tahliye edilmiş, helikopterle getirildiği Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alınmıştı.

İLK CÜMLESİ: ÇOK ÇILGIN BİR MACERA

Sedyeyle mağaradan çıkartılan Mark Dickey'in ilk sözleri, "Yeniden yer üstünde olmak inanılmaz" oldu. Çok kısa konuşma yapması gerektiğinin söylendiğini hatırlatan Mark Dickey, "Kapsamlı bir konuşma için hazırlıklı değilim. Yeniden yer üstünde olmak inanılmaz. Beklenmedik bir tıbbi sorun nedeniyle hiç beklemediğim kadar uzun bir süre yer altında kaldım. AFAD'a hemen teşekkür etmek istiyorum. Türk hükümetinin desteği hayatımı kurtardı. Kelimenin tam anlamıyla hiçbir soru sorulmadı. Ayrıca Macar mağara kurtarma servisine de hemen teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştığım kişiler onlardı. Türk hükümetinin desteğiyle hemen müdahale ettiler. Yaklaşık 8 saat içinde oradaydılar ve hayatımı ikinci kez kurtardılar. Çok çılgın bir macera oldu ama sağ salim yüzeye çıktım. Hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Birliği ve çok sayıda kuruluş tüm şartları mümkün kıldı. Uzun süre kan kusmaya devam ettim. Bilincimi korumak zorlaşmaya başladı. 'Yaşayamayacağım' dediğim noktaya gelmiştim" diye konuştu.