Gündem AB hem uyardı hem destek verdi

AB hem uyardı hem destek verdi

15.12.2010 - 00:02 | Son Güncellenme:

AB’li bakanlar, Kıbrıs, yasa dışı göç ve reformlar konusunda Türkiye’yi uyarırken, “zor bir aşamaya gelen” müzakereler içinse destek verdi

AB hem uyardı hem destek verdi

Müzakere sürecinin siyasi engellemeler ve Kıbrıs nedeniyle ilerlemediği, Ankara’nın da üzerine düşen teknik çalışmaları yetiştiremediği bir ortamda toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Türkiye yandaşlarıyla karşıtlarının çekişmesinin yarattığı dengeyi yansıtan kararlara imza attı. Kıbrıs, yasa dışı göç ve reformlar konusunda Türkiye’yi uyaran AB, Belçika Dönem Başkanlığı’nda başlık açamayacak olan hükümeti zorda bırakmamak için “zor bir aşamaya gelen” müzakereler konusunda destek verdi.
Toplantıda Rum Kesimi, Türkiye’ye destek veren ülkeleri frenlemek ve iç politikada kullanabilmek amacıyla “kelime bazlı” bazı talepleri gündeme getirirken Avusturya gibi tam üyelik fikrini kabullenemeyen bazı ülkeler, “ilişkilerin yol ayrımına geldiğine” ve “Ankara-Brüksel hattındaki sorunların çokluğuna” vurgu yaptı.

‘Kapı açılmalı’
Tam üyeliği savunan ülkeler ise Türkiye’nin siyasi öneminin yanı sıra ilişkilerin ekonomi boyutunu öne çıkardı. İngiltere, İtalya, İsveç ve Finlandiya’nın başını çektiği bir grup ülke, “Bazıları AB kapısını kapatalım derken biz kapıyı açmanın zamanı diyoruz” mesajı verdi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “Türkiye, önemli ilerleme kaydetti. Biz de Türkiye’nin katılımı için daha fazla çalışmalıyız” derken İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, OECD verilerine göre Türkiye’nin 2050’de Avrupa’nın 2. büyük ekonomisi olacağını hatırlattı.

Liderler onaylayacak
Milliyet’in 3 Aralık’ta yayımladığı ‘Türkiye kararları’nın, 16-17 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak zirvede AB liderleri tarafından tartışılmaksızın onaylanması bekleniyor. Kıbrıs konusunda acil adım beklentisi içinde olduğunu yineleyen AB, bu adımlar atılmadıkça mevcut yaptırımların süreceğini duyurdu. AB, yasa dışı göç konusunda ise Ankara’yı uyardı. Rekabet politikası başlığında sağlanan ilerlemeye vurgu yapan Birlik bakanları, gerekli teknik şartların karşılanması durumunda bu başlığın açılacağı mesajını verdi.