Gündem AB modeli Türk Birliği

AB modeli Türk Birliği

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dünya dengeleri içindeki konumunun yükselmesi, Sovyetler Birliği’nden ayrılan Türk cumhuriyetlerinin 30 yıl içinde gösterdikleri gelişme, Karabağ Zaferi’nin verdiği özgüven ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Orta Koridor’un artan önemi, Türk dünyası coğrafyasını küresel çapta daha fazla öne çıkardı.

AB modeli Türk Birliği

Aydın Hasan - Türk Devletleri Teşkilatı’nın bugün yapılacak Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda orta ve uzun vadede ‘AB modeli Türk Birliği’ hedefine yönelik bir dizi kararın alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, yarın yine Semerkant’ta yapılacak zirvenin gündem maddeleri ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeler üzerinde nihai çalışmalar ele alınacak

Haberin Devamı

Bildiri imzalanacak

TDT Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı, dün Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapıldı.

Bugün yapılacak TDT Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, Zirvenin gündem maddeleri ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeler üzerinde nihai çalışmalar ele alınacak.

Mutabakat sağlanan konulardaki protokol ve anlaşmalar, yarın yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Türk Devletleri Teşkilatı Devlet-Hükümet Başkanları Zirvesi’nde imzalanacak. Teşkilatın Dönem Başkanlığı, bu yıl Türkiye’den Özbekistan’a geçecek. Zirvede, Semerkant Bildirisi liderler tarafından imzalanacak. Geçen yıl düzenlenen zirvede Türk Devletler Teşkilatı’na resmen üyelik başvurusu yapan KKTC’nin üyeliğinin de bu zirvede ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Orta Koridor

Orta Koridor projesi çerçevesinde üçlü formatta iş birlikleri de hayata geçiriliyor. Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan ile dışişleri, ticaret ve ulaştırma; Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan ile dışişleri ve ulaştırma bakanlarının katılımıyla iki ayrı üçlü format oluşturuldu. Bu üçlü formatlara, enerji bakanlarının da katılımı planlandı. Orta Koridor, Türkiye’den başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi’ne, buradan da (Hazar deniz geçişi kullanılarak) Türkmenistan-Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin’e uzanıyor.

TuranSEZ ekonomik bölgesi

Dışişleri Bakanları Konseyi’nde ele alınması ve zirveye sunulması planlanan bazı konular şöyle:

Türk Yatırım Fonu’nun kurulmasına ilişkin anlaşma

2040 Vizyon Belgesi’nin beş yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi

TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın bir çatı altında toplanması

TDT Spor Teşkilatı kurulması

Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi

TDT Üye Devletleri arasında Hizmetler ve Yatırımlara İlişkin Serbest Ticaret Anlaşması

TDT bünyesinde Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması

Türk Ticaret Evleri

TuranSEZ Özel Ekonomik Bölgesi

Türk Devletleri Ticaret İşbirliği Araştırma Merkezinin Kurulması Konsepti ve TDT Üye Devletlerinin ihtisas kuruluşları bazında Mühendislik ve Teknoloji Merkezlerinin Kurulması Konsepti

Haberin Devamı

TDT Üye Devletlerinin yatırım teşvik ajansları arasındaki işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı

TDT 2022-2026 Stratejisinde belirtilen ticaret ve ekonomi alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik potansiyel yatırım projelerinin ve somut önlemlerin yer alacağı TDT kataloğunun hazırlanması.