Gündem ABB’den iletişim ve hijyen seferberliği

ABB’den iletişim ve hijyen seferberliği

24.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 10 adet EGO otobüsünü depremzedelerin duş, çamaşırhane, berber ihtiyacını karşılamak üzere dönüştürüp Kahramanmaraş’a gönderdi. Ayrıca mobil internet ve telefonların şarj edebileceği araçlar da bölgeye sevk edildi.

ABB’den iletişim ve hijyen seferberliği

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle on binlerce insan çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kalırken, depremzeler duş alabilecekleri, çamaşırlarını yıkayabilecekleri yerlerin artırılmasını istiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), depremzedelerin hijyen ihtiyacını karşılamak adına önemli bir adım attı.

Haberin Devamı

Gezici otobüsler

ABB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tolga Kepir, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, atıl EGO otobüslerinin depremzedelerin duş, çamaşırhane, berber ihtiyacını karşılamak için dönüştürüldüğünü söyleyerek, 10 otobüsün Kahramanmaraş’a gönderildiğini ifade etti. Kepir, giden otobüslerin altısının duş olduğunu, kalan araçların birer tanesinin sıcak suyu olmayan duşları beslemek için kazan dairesi, 14 personelin sığabileceği bir yatakhane, çamaşırhane ve berber olduğunu söyledi.

Otobüslerde tekerlerin üstüne duş kabini sığmadığı için bu bölümlerin su deposu olarak değerlendirildiğini
dile getiren Kepir, “Otobüslerin içinde 4’er ton su deposu ve kendi içinde ısıtıcıları var. Kesintisiz 24 saat duş yapma imkanı sağlıyor. Otobüsler ister şebekeye bağlı ister su depolarıyla çalışabiliyor. Ayrıca otobüslerimiz gezici. Havlular, şampuanlar, saç kurutma makineleri hepsi otobüslerin içinde mevcut” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İnternet ve şarj imkanı

ABB’den iletişim ve hijyen seferberliği

Depremler nedeniyle illerin iletişim alt yapısında da büyük hasarlar oluştu. ABB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Gökhan Özcan da, depremzeler için hayata geçirdikleri Mobil İnternet ve Uydu Haberleşme Araçları’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Özcan, depremzede vatandaşların iletişim problemlerini çözmek için toplam yedi aracın hizmet vereceğini söyleyerek, bir aracın Kahramanmaraş’taki Onikişubat ilçesi Pizza AVM önüne kurulan çadır kentte hizmet vermeye başladığını aktardı. Özcan, “Biz aracı çadır kentin yanına koyduk depremzede vatandaşlar direkt yararlanabilsin, telefonlarını şarj edebilsin diye. Aynı zamanda mekan bağımsız çalışıyorlar. Bir aracı da bu gece (dün gece) yola çıkarmayı planlıyoruz. Ardından beş aracımız daha peyderpey yola çıkacak” diye konuştu.

ABB’den iletişim ve hijyen seferberliği

7 saatte 150 kişi duş aldı

ABB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tolga Kepir, bölgeden aldıkları bilgilere dayanarak, “Öğlen saat 12.00’den akşam 19.00’a kadar 150 kişi bir otobüste duş yapmış. 24 saat çalıştığını düşünürseniz en az 250 kişi bir otobüste duş yapabilir. TIR’lar ile beraber kapasite iyice artıyor” dedi. Şu ana kadar dört TIR’ın yola çıktığını söyleyen Kepir, TIR’ların ise tamamen duşa ayrıldığını ve içlerinde 10’ar tane duş kabini olduğunu söyledi. Kepir, “TIR’larda 8’er ton su var. Ayrıca engelli vatandaşlarımız ve yaşlılarımız için de duşlar var” bilgisini verirken, ihtiyaca göre araçların sayısını artırmaya devam edeceklerini de belirtti. Kepir, çamaşırhanede de 13 tane makine olduğunu ifade etti.