Gündem‘ABD ile en büyük güven bunalımı’

‘ABD ile en büyük güven bunalımı’

08.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Komutan’ın verdiği mesajlar

‘ABD ile en büyük güven bunalımı’



     

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Süleymaniye’de 11 Türk askerinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapmak için ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson’ın veda ziyaretini bekledi. Özkök, "olayın, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki en büyük güven bunalımını yarattığını, milli onur ve TSK’nın onuru konusunda ABD’ye görev düştüğünü" vurguladı.
     Pearson’ı Genelkurmay’da kabul eden Özkök, Süleymaniye’de 100 kişilik bir ABD birliğinin "Kerküklü mahalli personelin de katılımıyla" Özel Harekat bürosunu kuşattığını ve zorla girme teşebbüsünde bulunduğunu kaydetti. Türk askerlerinin, "dost bir ülkenin askerlerini içeri buyur ettiklerini" vurgulayan Özkök şöyle devam etti: "İçeri girdikten sonra maalesef nedenini anlayamadığımız şekilde personelimiz görevlerini yapmaktan alıkonulmuş, içerideki malzeme bir kısmı tahrip edilmiş, bir kısım alınmıştır... Ancak bu olay, maalesef Türk ve ABD silahlı kuvvetleri arasındaki en büyük güven bunalımını yaratmış ve kriz haline gelmiştir. Bir problem olabilir. Fakat bunun hallinin bu şekilde olmamalıydı. Çünkü biz ABD ile Kore’den beri çeşitli yerlerde omuz omuza savaştık. Eğer böyle bir istihbarat varsa, bize söylemelerini ve beraberce takip edilmesini beklerdik. Ama bu şekilde cereyan etmemiştir. Söz konusu birliğin varlığını ABD’de biliyordu."
     
     Mahalli olay olamaz
     Olayın ABD veya ABD silahlı kuvvetleri politikası olduğunu sanmadığını vurgulayan Özkök, "Ama temas ettiğimiz kişilerin seviyelerinin yüksekliği ve olayın bittiği süreye kadarki uzunluğu dikkate alındığında, bunun sadece mahalli bir olay olarak değerlendirilmesinde büyük güçlük çektiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.
     Türk askerlerinin gözaltına alınmasına gerekçe olan istihbaratın ne olduğunu bilemediklerini, ancak gözaltına alınan askerlerin görevlerinin aynen sürdüğünü vurgulayan Özkök, şöyle devam etti:
     "Biz Türk - Amerikan ilişkilerine ve Türk - Amerikan silahlı kuvvetleri ilişkilerine büyük önem veriyoruz. Her ikisinin de iki ülkenin menfaatlerine büyük katkısı olduğuna inanıyoruz. Ama bu ilişkiler kadar önemli bir şey daha vardır, o da milli onurumuz ve TSK’nın onurudur. Bu iki unsurun dengesi içinde problem, yarından (bugünden) itibaren başlayacak müşterek bir araştırma grubunda ele alınacaktır. Umarım işler yolunda gidecek ve bu ilişkilerde milli gururumuzun en güzel dengesi sağlanacaktır. Tabii bu durumda en büyük görev ABD’li muhataplarımıza düşmektedir."
     
•   Gözaltı kriziyle ilgili TSK’nın tepkisini ABD Büyükelçisi’nin ziyaretinde dile getiren Genelkurmay Başkanı Özkök, tezkere bunalımı sırasında benimsediğini yöntemi yineledi. Özkök, Pearson’a yaptığı konuşmayı basına açık tutarak, TSK’nın mesajının ABD ve Türk kamuoyuna kayba uğramadan ulaşmasına özen gösterdi.
•   İki ülke ilişkileri kadar Türkiye ve TSK’nın milli onurunun da önem taşıdığının altını çizen Özkök, bu konuda ABD’ye görev düştüğünü vurgulayarak "özür" ve "jest" beklentisini dile getirdi. Bu mesajın, ABD’nin adım atmaması halinde ilişkilerin eskisi gibi olamayacağı anlamına da geldiğine işaret edildi.
•   "Operasyonun sadece mahalli bir olay olarak değerlendirilmesinde büyük güçlük çektiğini" vurgulayan Özkök’ün, ABD Savunma Bakanlığı üzerindeki kuşkuların Ankara’da dikkatten uzak tutulmadığını ima ettiği yorumları yapıldı. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon’un "ABD’nin bölgedeki bazı gruplarla uyguladığı senaryonun olaydaki etkisine" dikkat çeken konuşmasının Özkök’ün mesajıyla uyumlu olduğuna dikkat çekildi.
•   Türk - Amerikan ilişkilerinin yanı sıra iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkinin önemini ayrıca vurgulaması dikkat çeken Özkök, bir istihbarat ya da sorunun üzerine bu yöntemle gidilemeyeceğini belirtirken "kasıtlı hareket edildiği" kuşkusunu belli etti. Özkök, "Olayın Amerikan veya Amerikan silahlı kuvvetlerinin politikası olduğunu zannetmiyorum" sözleriyle de TSK’nın tepkisini dengelemeye özen gösterdi. n HABER MERKEZİ
     
     


GÜNCEL


‘Çirkin Amerikalı’ belgelere el koydu
‘Sorumlular hakkında gerekeni yapın’
KADEK, ABD’nin İran muhbiri mi?
‘Talibanmışız gibi muamele yapıldı’
‘ABD ile en büyük güven bunalımı’
Onurumuz tamir edilmeli
Benzin istasyonları şehir dışına
Depremi 4 gün önceden bildiler
Artçı korkusu sokakta yatırdı
Sigorta yaptırmayana elektrik ve tapu yok
Kısa kısa..
Serin Duruş