Gündem ABD İnsan Hakları Raporu’nda Hülya Avşar da var, Üzmez de

ABD İnsan Hakları Raporu’nda Hülya Avşar da var, Üzmez de

14.03.2010 - 00:08 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 İnsan Hakları Raporu’nun satır aralarında Hülya Avşar’ın davasından Hüseyin Üzmez’in aldığı cezaya, Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener’e açılan davaya kadar birçok ayrıntı yer aldı

ABD İnsan Hakları Raporu’nda Hülya Avşar da var, Üzmez de

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı İnsan Hakları Raporu, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından kamuoyuna duyuruldu. Raporda, Ergenekon, basın özgürlüğü, yargıda tarafsızlık gibi konulardaki mesajları ön plana çıktı. Raporda, Ergenekon davasının uzun sürmesi ve uzun tutukluluk sürelerinden yakınanlara “Türkiye’de genelde yaygın olan uygulama budur” diye açıklama getirildi. Basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının gözetilmesi gereğine dikkat çekilen raporun satır aralarında Türk kamuoyunun gündemine geçen yıl düşen binlerce insan hakları davasından kimilerinin seçilip konulması dikkati çekti.
Kimi dini grupların, dinlerinin gereğini açıkça yapmalarının, mülk sahibi olmalarının ve liderlerini yetiştirmelerinin sınırlandırıldığı, kadınlara yönelik töre cinayeti, tecavüz dâhil şiddetin büyük sorun olmaya devam ettiği, çocuk evliliklerinin yasak olmasına karşın ısrarla devam ettiği kaydedilen raporda olumlu gelişmeler ise şöyle sayıldı:

‘Olumlu gelişmeler de var’
“Yıl boyunca ifade özgürlüğüne saygı ve Kürtçe ile diğer Türkçe olmayan dillerin kullanımı açısından olumlu gelişmeler de oldu. Bunlardan bazıları şöyle: Türk devletine hakareti yasaklayan TCK’nın 301. maddesinden kaynaklanan mahkûmiyet ve soruşturmaların sayısında önemli azalma; 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet televizyonunun yayına başlaması; devlet televizyonunda günde iki kez yarımşar saat Ermenice yayın yapılması; Türkçe dışındaki dillerde 24 saat yayın yapacak televizyon istasyonlarıyla ilgili düzenlemeler; mahkûmlara ziyaretçileriyle Türkçeden başka dille konuşma serbestisi getiren düzenlemeler; diğer ‘yaşayan’ diller arasında Kürtçenin de öğretildiği üniversitede bir Kürtçe bölümüne onay.”

Nedim Şener davası
İnsan Hakları Raporu’nda “Eylül ayında savcılık oyuncu Hülya Avşar ve Milliyet gazetesi yazarı Devrim Sevimay hakkında, ‘PKK’yı silahları bırakmaya ikna etmek zor olacak’ yönünde bir açıklama yapan oyuncuyla yapılan röportaj dolayısıyla soruşturma başlattı.
Kamuoyunda kin ve düşmanlığa neden olacağı ileri sürülen açıklamalar hakkında kovuşturmaya gerek görülmedi.
Haziran ayında yetkililer gazeteci Nedim Şener hakkında yayımladığı bir kitapla bağlantılı olarak ‘gizli bilgiyi yayımlamak’ ve ‘hükümet yetkililerine hakaret’ suçlamasından dolayı iki dava açtılar” bilgileri de hatırlatıldı.
Raporda, “16 Eylül’de Bursa Ceza Mahkemesi bir gazeteci olan Hüseyin Üzmez’i, 14 yaşındaki küçük bir kıza cinsel taciz ve akıl sağlığına zarar vermekten 15 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı” bölümü de yer aldı.

Haberin Devamı

77.777
ABD raporunda Diyanet’in verilerine göre Türkiye’de 77 bin 777 kayıtlı cami bulunuyor.