Gündem ABD’ye ‘Gülen’i korumayın’ çıkışı

ABD’ye ‘Gülen’i korumayın’ çıkışı

24.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ elebaşı Gülen için bugüne kadar ABD’den 7 kez iade, bir kez de geçici tutuklama istendiğini söyleyen Adalet Bakanı Gül, ‘Bu hususta gerekli adımların atılmaması, bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir’ dedi

ABD’ye ‘Gülen’i  korumayın’ çıkışı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında ABD’de bulunan FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen için yedi kez iade, bir kez de geçici tutuklama talebinde bulunulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu ve Türkiye Adalet Akademisi’nin 2018 bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapıldı.

‘Antlaşma uyarınca’

Gül’ün bütçenin açılış konuşmasına, Gülen’in iadesi ve ABD ile ilgili söyledikleri damgasını vurdu. Gül, şunları söyledi: “Özellikle belirtmek isterim ki, milletimize ve demokrasimize karşı 15 Temmuz’da gerçekleştirilen hain darbe girişiminin ardından köşe bucak kaçan FETÖ silahlı terör örgütü mensuplarının ülkemize iadeleri için bakanlığımız olağanüstü bir mesaiyle çalışmaktadır. Kanlı darbe girişiminin ardından, bakanlığımızca zaman kaybetmeksizin ilk olarak 19 Temmuz 2016’da FETÖ silahlı terör örgütü elebaşısının iadesi için ABD’ye acil tutuklama ve iade talebinde bulunulmuştur. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım bu konuda muhataplarımızla yoğun temas kurmuştur.

Haberin Devamı

Süreç içinde terör örgütü elebaşı hakkında ülkemizde yargılanmakta olduğu dosyalardaki deliller ve yakalama kararlarına istinaden sonuncusu 3 Kasım 2017’de olmak üzere ABD’ye yedi adet iade talepnamesi ve bir adet geçici tutuklama talebi gönderilmiştir. İade süreci ABD ile aramızdaki 1980 tarihli antlaşma uyarınca yürütülmektedir.”

‘Israrımız sürüyor’

“Başvurularımız vesilesiyle, bakanlığımızca ABD’deki muhataplarla düzenli görüşmeler yapılarak, mevcut dosyalardaki suçlarda örgüt elebaşısının bağlantısı ve darbe teşebbüsüne ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır. Örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslim edilmesi konusundaki talebimiz, beklentimiz ve ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türk halkının hakkıdır. Bu hususta gerekli adımların atılmaması bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir.”

Bakan Gül, “Başta darbe girişimine ilişkin davalar olmak üzere FETÖ silahlı terör örgütü ile ilgili açılan davalar hızla sonuçlanmaya başlamıştır. Yargıya ilişkin tüm hususlar kamuoyunun önünde cereyan ediyor. Bunun için Türk yargısının başı dik ve alnı açıktır” dedi.

Haberin Devamı