Gündem ‘Abluka’ya Jüri Özel Ödülü

‘Abluka’ya Jüri Özel Ödülü

13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk yönetmen Emin Alper’in filmi “Abluka” Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Altın Aslan ödülü ise Lorenzo Vigas’ın yönettiği Desde Alla filmine verildi

‘Abluka’ya Jüri Özel Ödülü

72. Venedik Film Festivali dün gece yapılan ödül töreniyle son buldu. 21 filmin bulunduğu yarışmada büyük ödül Altın Aslan’ı, festival tarihinde Venezuela’dan yarışmaya seçilen ilk film ‘Desde Alla’ kazandı. Alfonso Cuaron başkanlığındaki yönetmenler Nuri Bilge Ceylan, Pawel Pawlikowski, Francesco Munzi, Hou Hsiao-hsien, Lynne Ramsay, senarist ve yazar Emmanuel Carrère, oyuncular Elizabeth Banks ve Diane Kruger’dan oluşan jüri, Emin Alper’in yönettiği ‘Abluka’yı ise Jüri Özel Ödülü’ne layık gördü. Venezuela yapımı ‘Desde Alla’ orta sınıftan yaşlı bir adamla alt sınıftan genç bir çocuğun şiddetle başlayan ve aşka dönüşen ilişkisini konu alıyor. Yönetmen Lorenzo Vigas, ödülünü alırken ülkesinden yarışmaya seçilen ilk filmle Altın Aslan’ı kazanmanın gurur verici olduğundan bahsetti. Jürinin iki ödül birden verdiği film, Fransa yapımı mahkeme filmi ‘L’hermine’ oldu. Aksiliğiyle tanınan bir yargıcın, jüri üyelerinden biriyle yakınlaşmasını konu alan film, geceden hem En İyi Senaryo Ödülü aldı, hem de yargıcı canlandıran Fabrice Luchini’ye En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı. Jüri Büyük Ödülü’nü stop motion animasyon ‘Anomalisa’ kazandı. Yalnız bir adamı konu alan filmde Duke Johnson’la birlikte ‘Sil Baştan’, ‘Being John Malkovich’, ‘Adaptation’ filmlerinin senaryolarını kaleme alan ve deha senarist olarak kabul edilen Charlie Kaufman’ın imzası var.

Haberin Devamı

En iyi yönetmen Pablo

Arjantin’in gelmiş geçmiş en çok izlenen filmi olan ve gerçek bir suç hikayesine dayanan ‘El Clan’ın yönetmeni Pablo Trapero, geceden En İyi Yönetmen Ödülü ile döndü. Emin Alper, ‘Tepenin Ardı’ndan sonra yönettiği ikinci filmi ‘Abluka’yla ana jüriden Jüri Özel Ödülü’nü alırken ekibine ve eşine teşekkür etti. ‘Abluka’, yan ödüllerden önceki gün iki ödülle dönmüştü.

Cuaron’a zor soru

Yarışmanın ödülleri sürpriz olarak karşılandı. Nitekim basın toplantısında Meksikalı yönetmen Cuaron’a büyük ödüllerin Latin Amerikan filmlerine gittiği hatırlatıldı ve bunun eleştirilmesinden korkup korkmadığı soruldu. Cuaron, kendisinin herkesle eşit oy hakkı olduğundan ve bir komplo üretmeye gerek olmadığını anlattı ve “Ödüller için çok para aldım” diye bir espri yaptı.

Haberin Devamı

Yarışmada çok beğenilen Aleksandr Sokurov’un ‘Francofonia’sı ve Amos Gitai’nin ‘Rabin, the Last Day’inin neden görmezden gelindiği de soruldu. Cuaron bu soruya da, jürinin demokrasi olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Ödül KAZANANLAR:

En İyi Film - Altın Aslan:‘Desde Alla’ (Yön.: Lorenzo Vigas) Jüri Büyük Ödülü:‘Anomalisa’ (Yön.: Charlie Kaufman, Duke Johnson) En İyi Yönetmen:Pablo Trapero (‘El Clan’) En İyi Senaryo:Christian Vincent (‘L’hermine’) En İyi Erkek Oyuncu:Fabrice Luchini (‘L’hermine’) En İyi Kadın Oyuncu:Valeria Golino (‘Per Amor Vostro’) Jüri Özel Ödülü:‘Abluka’ (Yön.: Emin Alper) Geleceğin Aslanı:‘The Childhood of a Leader’ (Yön.: Bradley Corbet)