Gündem ‘Açık çöpler hastalık tehlikesi oluşturabilir’

‘Açık çöpler hastalık tehlikesi oluşturabilir’

29.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, afet sonrası alınacak sağlık tedbirlerine ilişkin uyarılarına bir yenisini daha ekledi.

‘Açık çöpler hastalık tehlikesi oluşturabilir’

HANDE ATILGAN Ankara - Soğuk yanığı/ısırması ve soğuktan korunma, tetanos, beslenme ve gıda hijyeni, güvenli su kullanımı, karbonmonoksit zehirlenmesi ve Alo 184 Depremzede Sağlık Hizmet Hattı kullanımına ilişkin bilgilendirici videolar yayınlayan Bakanlık, bu kez geçici barınma alanlarındaki yaşamları 50. günü aşan afetzedeleri çöp yönetimi konusunda uyardı.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA DİKKAT!

Bakanlığın YouTube kanalından geçici barınma alanlarında kalan depremzedelere yönelik paylaşılan videoda şu uyarılar yapıldı:

“Açık çöpler bit, pire, fare gibi kemirici vektörlerin üremesi ve salgın hastalıkların yayılması açısından büyük risk oluşturur. Geçici barınma alanlarına kapalı çöp kutuları yerleştirilene kadar, çöpler çukurlarda biriktirilmeli ve üstleri toprakla örtülmeli. Ortak çöp toplama alanları belirlendiğinde çöpler mutlaka bu noktalara taşınmalı. Çöpleri günlük olarak atın. Konteyner veya çadırlarda çöp bulundurmayın. Evsel atıklarınızı, çöp poşeti ya da kapalı kutuda, ağzı kapalı olarak biriktirin.

Evsel atıklarınızı yemek hazırladığınız veya yediğiniz yerden uzakta biriktirin. Çöplere dokunduktan sonra en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın. Çocukların çöp toplama alanları veya yakınlarında oynamasına izin vermeyin.”