Gündem ‘Açık fikirliler’ için Saray’da caz

‘Açık fikirliler’ için Saray’da caz

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa Başkonsolosluğu’nda, Ramazan dolayısıyla ‘açık fikirliler’ için bir konser düzenlenecek

‘Açık fikirliler’  için Saray’da caz

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu, ikinci kez Fransa Sarayı’nın kapılarını iftar daveti ardından bir konser için açacak. Başkonsolos Muriel Domenach, geçen sene ilk defa Saray’da düzenlenen konserle gelen ‘beğenilerin kendilerini cesaretlendirdiğini’ ve ‘daha da farklı bir iftar yemeği’ tertip etmeye ikna ettiğini belirtti. 10 Temmuz akşamı “Ramazan’da Caz” festivali kapsamında Ermeni asıllı ünlü Fransız caz sanatçısı Andre Manoukian’a vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz, Türk-Roman müziğinin en başarılı temsilcilerinden klarnetçi Yarımdünya Hasan, asma davul üstadı Hacı Rüstem Çembeli ve zurna virtüözü Ahmet Özden eşlik edecek.
‘Kardeşliğin ta kendisi’
Başkonsolos Domenach, 1915’in 100’üncü yıldönümünde Türkiye kökenli bir Ermeni aileden gelen Manoukian’ın konser için görüşmeler sırasında kullandığı bir ifadeyi gazetecilerle paylaştı. Domenach, Türkçe yaptığı konuşmasında “Manoukian bizi duygulandıran bir açıklamada bulunmuştu. Şöyle demişti: ‘Milliyetçi bir Ermeni’den çok, açık fikirli bir Türk ile daha iyi anlaşacağımı düşünüyorum’. Dolayısıyla, Hakan Erdoğan (Ramazan’da Caz’ın organizatörü) ile bu açık fikirlilik ve kardeşlik anlayışıyla, müzikal bir buluşma üzerinde çalıştık, zira bu anlayış Ramazan anlayışının ta kendisi” dedi.
Etkinliğin ruhundaki kardeşlik ve çeşitlilik mesajının altını çizen Başkonsolos, laikliği de ‘beraber yaşamayı sağlayan bir çerçeve’ sözleriyle tanımlayarak pozitif doğasına vurgu yaptı. 10 Temmuz akşamı Fransa Sarayı, iftar için konsolosluğun özel davetlilerine; konser içinse bütün biletli katılımcılara açık olacak. Bu sene Ankara’daki Fransız Büyükelçiliği bahçesi de 11 Temmuz’daki Andre Manoukian Quartet konseriyle ilk kez müzikseverleri ağırlayacak.
n Gülsin Harman İstanbul