Gündem Acil kapılarına manyetik tutucu

Acil kapılarına manyetik tutucu

13.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul İtfaiyesi, eğitim ve barınma amaçlı kullanılan binalarda yangın güvenliği için alınacak önlemleri Komisyonu’na sundu...

Acil kapılarına manyetik tutucu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Aladağ’daki yurt yangını faciasının ardından TBMM’de kurulan araştırma komisyonuna önerilerini sundu. Komisyona eğitim ve barınma mekanlarında yangın güvenlik önlemleriyle ilgili sunulan değerlendirme ve önerilerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- Belediyelerde binalarda alınacak yangın güvenlik önlemlerinin denetiminde çalışacak Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe vakıf, sahada uygulayabilecek uzman personel bulundurulmalı.

- Binalardaki yangın önlemlerinin denetinin yapacak “yangın güvenlik uzmanlarının” yetiştirilmesi için eğitim programları oluşturulmalı.

- Üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakültelerinde binalardaki yangın güvenlik önlemleri müfredata dahil edilmeli.

- Yurt ve eğitim binaları için yeni bina mevcut bina kavramları tekrar değerlendirilmeli.

- Yangın güvenlik önlemlerin denetimi itfaiye teşkilatlarının yangın güvenlik uzmanları tarafından yapılmalı.

Riski azaltma yolları

- Hırsızlık ve öğrenci kaçışlarıyla nedeniyle kilitlenen yangın kapılarının ve bina çıkış kapılarının yangın durumunda boşa çıkması otomatik duman dedektörlerine ve ihbar zillerine bağlı kapılara manyetik tutucu takılmalı. İhbar zillerinden veya duman dedektörlerinden veya güvenlikten gelen sinyal ile manyetik devre dışı kalır ve kapılar faal hale gelir.

Haberin Devamı

- Yurtlarda yangına dayanıklı yer döşeme malzemeleri ve yangına dayanıklı yatak kullanımı riskini azaltacaktır.

- Eğitim ve barınma amaçlı kullanılan binalarda çalışan personele, mahalli itfaiye teşkilatlarında yangın güvenlik eğitimi verilmeli.

- Yurtta kalacak öğrencilere her eğitim yılı başında yangın bilgisi ve yangında doğru davranış şekilleri konularında bilinçlendirme eğitimleri verilmeli.

- En az yılda bir kez tahliye ve söndürme tatbikatları yapılmalı.

Ceza düzenlemesi

- Yapılan denetimler sonucu, sorumlu oldukları binalara yangın güvenlik önlemlerini aldırmayanlara veya alınan önlemlere çalışır halde tutmayanlara, gerekli idari ve para cezalarıyla ilgili yasal düzenleme yapılmalı.

- Eğitim ve barınma binalarının yeni bina, mevcut bina ayrımı yapılmaksızın her türlü besleme ve dağıtım kabloları ve kablo muhafazalarında kullanılan malzemelerin halojenden arındırılmış ve yangına maruz kaldığında herhangi bir zehirli gaz üretmeyen özellikte olması gerekir.

- Eğitim ve barınma binalarının elektrik tesisatları mevcut sistemin çekeceği güce göre düzenlenmeli.