Gündem Acılı ailelerden kan parası isyanı

Acılı ailelerden kan parası isyanı

23.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mecidiyeköy’deki asansör faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine, Torunlar GYO tarafından belli oranlarda kan parası teklif edilerek tazminat davasından vazgeçmeleri istendi. Önerilen teklife sıcak bakan aileler de oldu ancak bazı aileler, teklife reddetti...

Acılı ailelerden kan parası isyanı

Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan asansör faciasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, asansör ve Torunlar yöneticileri ile iş güvenliği uzmanları ve montaj işçilerinin aralarında bulunduğu 25 kişi için 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Savcılık, Torunlar İnşaat’ın sahibi Aziz Torun ve Yönetim Kurulu’nda olan Yunus Emre Torun ile Mehmet Torun’un da arasında olduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti. Takipsizlik kararı kamuoyunda tepkiye neden olurken Torunlar GYO’nun ölenlerin ailelerine şikâyetlerinden vazgeçmeleri karşılığında kan parası teklif ettiği ortaya çıktı. Bazı aileler bu teklifi kabul ederken, bazı aileler ise sert tepki gösterdi.
Kazada yaşamını yitiren Murat Usta’nın ailesine 460 bin liralık kan parası teklif edildiğini belirten avukat Erdoğan İnan; “1 Ekim tarihinde tazminat davası açtık. Murat Usta’nın eşi Ayşe Usta, olaydan 25 gün sonra, 2 Ekim’de doğum yaptı. Gizem bebek henüz 21 günlük. Torunlar GYO aleyhine sadece geride kalan eş, anne, baba ve kardeşler için 820 bin liralık tazminat davası açtık. Doğumun ardından Gizem bebek için ayrıca 300 bin liralık tazminat talebinde bulunduk. Tazminat talep ve oranlarını dava sürecinde artırma hakkına sahibiz” dedi.
Avukat İnan, Torunlar GYO’nun adeta kelle başı hesap yapar gibi tazminat rakamı önerdiğini belirterek, “Hem Torunlar, hem de taşeron firma aleyhine tazminat davası açtık. İddianame taksirle ölüme sebebiyet verme suçuyla hazırlandı. Alt ceza sınırı 5 yıl, üst ceza sınırı 15 yıl olacak. Davanın seyri bu şekilde devam ederse sorumlular 2 yıl içinde tahliye olur” diye konuştu.
21 günlük bebeği ile dul kalan Ayşe Usta da “İlk yapılan teklifin ardından kapımızı çalan olmadı” derken; Murat Usta’nın kuzeni Ali Bektemir, “Torunlar, aracılar vasıtasıyla 460 bin lira kan parası teklif etti. Avukatımıza danıştıktan sonra bu rakamı kabul etmedik” ifadeleri kullandı.

‘Peşini bırakmayız’

Haberin Devamı

Asansör kazasında yaşamını yitiren işçilerden İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş da teklifi reddettiklerini söyledi:
“Kardeşimin ölümünden sonra Torunlar GYO avukatları 4-5 kez arayıp bize ulaşmak istedi. Tazminat parası ödemek istedikleri kulağımıza geldi ancak ne telefonlarına çıktık, ne de kendileriyle görüşmek istedik. Kan parası diye bir şeyi kabul etmemiz söz konusu olamaz. İş kazası değil resmen cinayet işlendi. Davanın peşini bırakmayacağız. Kardeşim nasıl ki ihmal kurbanı olduysa yargı önünde hesap verecekler” diye konuştu.

‘700 bin lira teklif ettiler’

İşçilerden 2 çocuk babası Cengiz Tatoğlu’nun babası, emekli madenci Selim Tatoğlu da “Şirketin avukatı aradı, ‘Anlaşalım, diğer aileler 700 bin liraya anlaştılar’ dedi. Ben, ‘Onların paraya ihtiyacı vardır’ diyerek kabul etmedim. ‘Sizin oğlunuz olsaydı siz ne yapardınız?’ dedim. Yine de görüşmeye çağırdılar. 25 Ekim’e randevu verdiler. ‘Gelirim’ dedim. Ama o gün gidebileceğimi sanmıyorum. Başka işlerim var” dedi.
DHA

Haberin Devamı

‘Benim canım yanmış servet verse istemem’

Asansör faciasında yaşamını yitiren işçilerden Tunceli Üniversitesi Ovacık Meslek Yüksekokulu Maliye Bölümü öğrencisi Hıdır Ali Genç’in Tunceli’de yaşayan babası Mustafa Genç ise, kan parası teklifine tepki göstererek şunları söyledi:
“Ben davamdan vazgeçmeyeceğim. Torunlar’ı mahkemeye vermişim. Tazminat mahkeme kararı ve devlet kanalıyla gelirse alırım. Ancak davamı sonuna kadar götüreceğim. Suçlu kimse cezasını çeksin. Böylesi ölümleri para karşılığında görmezden gelmek, başka gençlerin de ölmesine göz yummak olur. Benim canım yanmış. Torunlar bana servetini de verse istemem. Ben o parayı alıp nasıl yerim? Tunceli’de evimin olmadığını, lojmanda kaldığımı öğrenmişler. İşten ayrılacağım sırada şirketin genel müdürü Remzi Aydın lafın arasında ‘Vicdani olarak yardım edelim, sana bir ev alalım’ dedi. Kabul etmedim. 100 milyar lira da verseler davamı sürdüreceğim.”

‘Beklediğimizden fazlasını aldık’

Giresunlu işçi Bilal Bal’ın ailesinin avukatı Mustafa Tanrıverdi ise Torunlar GYO tarafından yapılan teklifin Bal ailesi tarafından kabul edildiğini söyledi:
“Torunlar, tazminat hesabını yaptırdı. Biz de hesaplatmıştık ancak şirket bizim hesapladığımızdan daha fazlasını önerdi. Torunlar, iyi niyetle yaklaştı. Bal ailesi önerilen tazminat parasını kabul etti. Yüklü bir ücret olduğunu söyleyebilirim. Şirket tarafından önerilen rakam dün itibarıyla ailenin hesabına yatırıldı. Aileyi tatmin edici bir rakam ve açıkçası bu kadarını beklemiyorduk. Mithat Torun aileleri mağdur etmek istemiyor. Tazminat davasından vazgeçeceğiz. Ceza davasında da Torunlar yönünden vazgeçeceğiz. Yaşanan kazanın asıl sorumlusu asansör şirketidir. İşveren Torunlar gözüktüğü için suçlanıyor” dedi.

‘Acımız çok büyük’
Asansör faciasında oğulları Ferdi ve Tahir Kara’yı kaybeden Mithat Kara, Torunlar tarafından yapılan 400’er bin liralık kan parası teklifini kabul ettiğini belirtti: “İki oğlum için 800 bin lira teklif yapıldı biz de kabul ettik. Tazminat parası geçtiğimiz hafta ödendi. Torunlar’dan şikâyetçi olmayacağız. Acımız çok büyük. Hiçbir para oğullarımın acısını dindiremez. Keşke çocuklarımın tırnaklarına zarar gelmeseydi ve biz bu acıyı yaşamasaydık.”