Gündem Aciliyeti olmayan ameliyatlara erteleme

Aciliyeti olmayan ameliyatlara erteleme

10.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde döviz kurunda yaşanan artıştan dolayı, malzeme almakta güçlük çekildiği ve zorunlu ameliyatlar haricinde işlem yapmama yönünde doktorlara talimat verildiği iddia edildi.

Aciliyeti olmayan ameliyatlara erteleme

Başhekim Prof. Dr. Ahmet Demircan tarafından 5 Ekim’de üniversite bölüm ve anabilim dalı başkanlarına gönderilen yazıda, ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri tedarikçisi olan firmaların, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde fiyat verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Yazıda, “Sağlık hizmetinin sunumuna devam edebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilmez ve aksatılmaz, insan sağlığı ve yaşamının ihmal edilemez özelliği nedeniyle ameliyatlarda/işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma sürecinin hızlandırılması amacıyla ameliyat/işlemin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satınalma istemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat, işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir” denildi.

Tıp fakültesinin, “Hayati Öneme Haiz” belgesi düzenleyeceği belirtilen yazıda, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında, “devleti zarara uğratmak” ve “kamu zararına sebebiyet vermek” tarzı suçlamalara belgeyle yanıt verileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise “İthalatçı firmalar kur etkisiyle, yurt dışından gelen malzemeyi vermiyor. Bu tabloya göre, acil olmayan, ilaçlarla tedavisi bir süre idare edilen hastaların ameliyatları yapılamayacak” dedi.