Gündem Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım

Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Aralıklı oruç uygulayarak kilo veren Buse Terim, Çiğdem Ardıç ve Leyla Budak daha önce birçok diyet yöntemi denediklerini ancak başarılı olmadıklarını belirtti. Beslenme alışkanlarında köklü değişiklik yapmadıklarını, sadece zaman ayarlaması yaptıklarını vurgulayarak yöntemi kullanmadan uzman desteği alınması gerektiğinin altını çizdiler...

Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım

Modacı ve stil danışmanı Buse Terim de aralıklı oruç uygulayarak kilo verdiğini kendi internet sitesinde açıkladı. Terim sitesindeki yazısında iki hamileliğinin üst üste olmasından dolayı sağlıklı ölçülerinden uzaklaştığını belirtirken aralıklı oruçla ilgili yaşadıklarını şöyle anlattı: “Doğru beslenme düzenimi, hayat akışımda bana neyin iyi geleceğini kendim bulmaya karar verdim. Bu arayış içerisinde de “fasting” adlı, Türkçeye ‘aralıklı oruç’ olarak geçen beslenme sistemine başladım. Temeli 1940’lı yıllara kadar dayanan bu beslenme sistemi son dönemde oldukça popüler. Özellikle kilo verme sürecinde kas ve su kaybı yaşamak istemeyenler için öneriliyor. Belirli boşluklar ile öğünler atlanıyor sistemin tamamında alınan kalori ile yakılan kalorinin dengelenmesi amaçlanıyor. Tabii 16 saat açlık ile uygulanan ve düzenli egzersiz ile desteklenen bu sistemi uygulamadan önce bir doktora danışmanızda fayda var. Örneğin sabah 10.00’da başlayıp akşam 18.00’de bitirdiğiniz ertesi gün yine saat 10.00’a kadar hiçbir şey yemediğiniz bir sistemden bahsediyoruz. Tabii ki saatleri siz kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Önemli olan aradaki 16 saat açlığı uygulayabilmek. Fasting sistemi ile aynı zamanda beslenme sıklığımı da ikiye düşürmüş oldum. Yani her gün sadece 2 öğün beslenmeye başladım. İlk öğünümde genelde omlet, haşlanmış yumurta, çırpılmış yumurta gibi daha kahvaltı öğününe uygun şeyler tercih edip ikinci öğünümde ise sebze, salata ve protein ağırlıklı besleniyorum. Bu beslenme düzeni bana çok iyi geldi. Kendimi daha zinde, daha enerjik, daha sağlıklı hissediyorum.”

Haberin Devamı

‘Sporla destekledim’

Terim sporla desteklediği bu sistemde 2019 yılını 11 kilo vererek tamamladığını belirterek şöyle devam etti: “Gün içerisinde bolca su, yeşil çay ve yeşil sebzelerden detoks suları gibi ek takviyeler yaparak da kendimi motive ediyorum. Haftada 1 gün kendime “cheat day” izni veriyorum. Yani o gün bir yemeğe gideceksek kendimi kısıtlamıyorum, istediğimi yiyorum. Ama ertesi gün kaldığım yerden devam ediyorum. Akşamları çok geç yatmamaya ve uykuma dikkat ediyorum. Yeterli süre uyumanın da bu süreçte çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve her şeyden önemlisi bu düzen hayatımın artık yeni düzeni oldu. Eski sisteme tekrar geri dönebilir miyim? İnanın bilmiyorum. Sanırım yıllardır birilerinden destek alarak çözmeye çalıştığım şeyi ben kendi kendime başardım. Bu nedenle de aslında kendimle biraz gurur duyuyorum.”

Haberin Devamı

Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım

‘2.5 ayda 8 kilo verdim’

Sosyal medyada ‘ascıanne’ ismiyle tanınan Çiğdem Ardıç da bu sistemi uygulayan isimlerden biri. Aslında kimyager olan Ardıç, oğlunun ek besinlere geçişiyle birlikte sağlıklı ürünlere yönelmiş. Kısa süre içerisinde de kendi markasını kurmuş. Hamilelikleri sırasında aldığı kiloları ise 16:8 olarak uyguladığı aralıklı oruç yöntemiyle verdiğini anlatan Ardıç, “Bu diyette gün içerisinde yeme pencerem var. Öncelikle 8 saat beslenme penceresi, 16 saat beslendim. Su, se soda, şekersiz çay, şekersiz sütsüz sade kahve açlığı bozmaz. Bu şekilde diyete başladım. Kahvaltıyı atlamış oldum. Öğlen 12’de evdeysem kahvaltımı, işteyken öğlen yemeğini yiyerek başlıyorum beslenmeye. Arada hafif bir ara öğün ve akşam da saat 8’de akşam yemeği ile yeme penceremi kapatıyorum. Böylece 16 saat boyunca aç kalarak açlığın vücuduma olan faydalarıyla tanıştım” diye konuştu.

Zamanlama önemli

Aralıklı orucun kendisine kolaylık sağladığını belirten Ardıç şöyle devam etti: “Yağ, şeker veya karbonhidrat gibi besinlerin yasak olduğu, chia ve kinoa gibi alışkın olmadığımız garip garip besinlerin hayatımıza itelenmesi şeklindeki birçok diyetin aksine, aralıklı oruçta hiçbir yiyecek bu kadar katı şekilde yasak değil. Beslenme alışkanlarınızda köklü değişimler yapmanız gerekmiyor yani. O nedenle de gayet sürdürebilir bir beslenme şekli. Önemli olan tek şey zamanlama.”  Kendi uyguladığı yöntemle 2.5 ayda 8 kilo verdiğini söyleyen Ardıç, “Doğum öncesi kiloma ulaştım ve açlığın vücuduma olan faydalarıyla tanıştım. Aralıklı orucu, beslenmede köklü değişiklikler yapmadan sürdürebilir bir yaşam biçimi olarak görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım

‘6 ayda 22 kilo verdim’

Hayatı boyunca ‘kilo sorunu’ yaşadığını ve çok sayıda diyet denediğini, kilo verdiğini ama bıraktığında verdiği kiloları geri aldığını anlatan 33 yaşındaki Leyla Budak, aralıklı oruç yönteminde altı ayda 22 kilo vermeyi başarmış. Kilosunu verdikten sonra da bu şekilde beslenmeyi hayat tarzı haline getirdiğini anlatan Budak, deneyimlerini paylaştı: “Hayatım boyunca çok kilolu değildim ama kilo sorunu yaşayan biriydim. Diyet yapar kilo verir sonra onları yeniden alıyordum. Evlenip çocuk sahibi olduktan sonra emzirme dönemimde en yüksek kiloma 81’e kadar çıktım. Özellikle karın bölgemde çok fazla yağlanma vardı. Ama yasaklarla dolu bir diyet yapmak istemiyordum çünkü yasak denildiğinde o daha çekici geliyordu. O dönemde en azından yemeğimi erken yemeye çalışıyordum. Bunun faydalarını internetten araştırırken aralıklı oruç sistemiyle karşılaştım ve uygulamaya başladım. Yaptıkça kilo verdiğimi görünce de devam ettim. 6 gibi bir sürede 22 kilo vermeyi başardım.” Kilo verdikten sonra Youtube’da yayınladığı videolarla deneyimini paylaşan Budak, “Ben bu sistemi uygulayarak kendime sıkı yasaklar koymadan başarılı oldum. Benim gibi insanlara nasıl yaptığımı anlatıyorum. Onlardan da çok güzel geri dönüşler alıyorum. Hayatınız boyunca kilo sorunu yaşayanlar birbirlerini daha iyi anlıyor. Ben başardım siz de yapabilirsiniz diyerek onları motive ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

BİTTİ

Açlığın vücuda olan faydasıyla tanıştım