Gündem Adalet Bakanlığı GBT sorgulama işlemi

Adalet Bakanlığı GBT sorgulama işlemi

08.10.2016 - 10:52 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı’nın GBT sorgulama işlemini e-Devlet sistemine getirmesiyle birlikte vatandaş internetten sabıka kaydı belgesi alabiliyor. E-Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemi her noktadan kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet sabıka kaydı sorgulama ile alınabilen sabıka kaydı belgesinin yasal geçerliliği de bulunuyor.

Adalet Bakanlığı GBT sorgulama işlemi

Modern toplum anlayışı ve yaşantısı çerçevesinde her modern ve gelişmiş ülkenin kendi sosyolojik, siyasi ve toplumsal yapısı ve bundan doğan ihtiyaçları çerçevesinde oluşturmuş olduğu yasaları bulunuyor. Bu yasalar insanların modern yaşam standartlarına uygun, güvenli ve konforlu bir yaşam sürdürebilmeleri açısından çok önemlidir. Bu yasalara uymanın denetleyicisi konumunda ise kolluk kuvvetleri bulunurken, vatandaşlarda bu konuya ilişkin olarak bireysel bazda her daim bilgi alabilme hakkına sahiptir. Bu çerçevede de GBT sabıka kaydı sorgulama işlem seçeneği vatandaşa sunuluyor ki böylelikle vatandaş, adli sicil durumuna ilişkin olarak bilgi sahibi olabilme şansına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Adalet Bakanlığı bünyesinde sunulan bu GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi sayesinde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yürürlükte olan yasalar çerçevesinde adli sicilinin tüm kaydına ilişkin olarak bilgi edinebilme hakkına sahip olabilmelerini sağlıyor. Özellikle de adli yönden her türlü gerçekleştirilecek işleme ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmenin Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi içerisinde güncel olarak tutuluyor olması dolayısı ile vatandaşların kolaylıkla Adalet Bakanlığı’nın GBT sabıka kaydı sorgulama hizmetinden yararlanarak, sicil kaydında yer alan her türlü bilgiye ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Vatandaşların adli sicillerinde oluşan her türlü en ufak değişiklik dahi bu sistem içerisinde kayıt altında tutulduğundan ve her zaman güncellenmekte olduğundan vatandaşlar GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydının en güncel dökümlerine ulaşabilme şansına sahip olabiliyor. Vatandaşların adli yönden karşılaştıkları her türlü duruma ilişkin olarak ayrıntılı bilgiler GBT sistemine kaydediliyor. Modern yüzyıl Türkiye’sinde özellikle kolluk kuvvetleri (Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Sahil Güvenlik ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü) tarafından sıklıkla kullanılmakta olan Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi içerisinde vatandaşın her türlü adli durum bilgisine ulaşılabiliyor.

Vatandaşın askerlik durumundan, arama kararlarına, geçmiş ve güncel her türlü sabıka kaydı bilgisinin bulunduğu GBT sistemi ile vatandaşa dair her türlü bilgiye ulaşılabiliyor. Bu çerçevede vatandaşlarında pek çok resmi işleminde ihtiyaç duyabilmekte olduğu sabıka kaydı belgesi de bu sistem aracılığı ile alınabiliyor. Günümüz Türkiye’sinde vatandaşların gerçekleştirecekleri iş başvuruları, organizasyon başvuruları ve bir takım bankacılık işlemleri gibi pek çok resmi ve yasal işlemde en gerekli olan belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Bu yüzden de günümüz modern Türkiye’sinde sadece bir gün içerisinde ilgili kurumlara vatandaşlar tarafından GBT sabıka kaydı sorgulama belgesine yönelik olarak on binlerce başvuru geliyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı da ciddi bir iş yükü ortaya çıkartan bu durumun daha modern standartlara ulaştırılabilmesi ve bu şekilde vatandaşa da daha modern standartlarda hizmetler sunulabilmesi amacı çerçevesinde GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini e-Devlet sistemine taşıdı. Günümüz Türkiye’sinde her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı artık internet ortamı üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemini kullanarak GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor.