Gündem Adana’da valilik de yapan Tanzimat dönemi yazarımız kimdir? 1 Haziran kopya sorusu cevabı

Adana’da valilik de yapan Tanzimat dönemi yazarımız kimdir? 1 Haziran kopya sorusu cevabı

01.06.2019 - 19:30 | Son Güncellenme:

Yurdumuzun dört bir yanından binlerce vatandaşımızın büyük bir heyecanla oynadığı bilgi yarışmasının bu akşam oynanacak yarışmasında kopya sorusu güzide yazarlarımızdan biri ile ilgili oldu. İşte 1 Haziran kopya sorusu ve cevabı...

Adana’da valilik de yapan Tanzimat dönemi yazarımız kimdir 1 Haziran kopya sorusu cevabı

Yurdumuzun dört bir yanından binlerce vatandaşımızın büyük bir heyecanla oynadığı bilgi yarışmasının bu akşam oynanacak yarışmasında kopya sorusu belli oldu. İşte 1 Haziran kopya sorusu ve cevabı...

SORU

Adana’da valilik de yapan Tanzimat dönemi yazarımız kimdir?

CEVAP

Ziya Paşa

ZİYA PAŞA KİMDİR?

Ziya Paşa (d. 1829, İstanbul - ö. 17 Mayıs 1880, Adana), Türk yazar, şair ve devlet adamı. Asıl ismi "Abdülhamid Ziyaeddin"dir.

19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin en önemli devlet adamlarından birisidir ve en çok eser veren Tanzimat çağı yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

Sultan Abdülaziz döneminde Avrupa'ya kaçarak Genç Osmanlılar arasına katılmış ve gazete çıkararak devrin hükûmeti ile mücadele etmişti; yurda dönüşünde çeşitli valiliklerde bulunmuş ve son görev yeri olan Adana'da hayatını yitirmiştir.

"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" ve "Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" gibi kimi beyitleri darb-ı mesel olmuştur.

Adana'da 1950'li yıllarda ana cadde işlevi kazanan işlek yol, adını Ziya Paşa'dan alır