Gündem Adana'da 88 yaşındaki Remziye Tatlı, Atatürk'le karşılaşmasını anlattı

Adana'da 88 yaşındaki Remziye Tatlı, Atatürk'le karşılaşmasını anlattı

29.10.2010 - 11:26 | Son Güncellenme:

‘O an kalbimin duracağını sandım’

Adanada 88 yaşındaki Remziye Tatlı, Atatürkle karşılaşmasını anlattı

ATATÜRK’le Adana’yı ziyareti sırasında tanışan, bazı ders kitaplarında ulu önder ile fotoğrafları bulunan 88 yaşındaki Remziye Tatlı, öğrencilere Atatürk’ü anlattı. Öğrencilere duygusal anlar yaşatan Tatlı, “Ayrıca sıraların arasında gezerken kolu benim koluma değdi. O an kalbimin duracağını sandım” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında yıllar önce enstitü iken eğitim gördüğü Sabancı Anadolu Tekstil Teknik ve Anadolu Tekstil Meslek Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Remziye Tatlı, Atatürk’ün sınıflarını ziyareti sırasında yaşadıklarını anlattı. Bazı okul kitapları ve takvimlerde bir sınıfta Atatürk ile çekilmiş fotoğrafı yer alan ve Adana’da yaşayan Tatlı, 15 yaşındayken, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim gördüğü Adana Kız Enstitüsü’ndeki tarih dersine girdiği sırada yaşadığı heyecanı hala ilk günkü gibi hissettiğini söyledi.

‘KOLU KOLUMA DEĞDİ’ Enstitüyü bitirdikten sonra kısa bir süre terzilik yapan, evlendikten sonra da çalışmayı bırakan bir çocuk annesi Tatlı, ulu önderin girdiği dersi hayatı boyunca hiç unutmadığını kaydetti. Atatürk’ün sıraları arasında dolaşırken kolunun koluna temas ettiğini, o an heyecandan kalbinin duracağını sandığını bildiren Remziye Tatlı, Atatürk’ün sınıfı gezerken çekilen, kendisinin de yer aldığı fotoğrafı yıllarca okullarda okutulan çeşitli kitaplarda görüp, onur duyduğunu söyledi. Konuşmasında duygusal anlar yaşayan Tatlı, Atatürk’ün derslerine girdiği o günü şöyle anlattı: “19 Kasım 1937’de Adana’ya Ata’nın geleceğini biliyorduk. Okuldan bu konuda duyuru yapılmıştı. İlk anonsta Atatürk’ün gara geldiğini ve caddeden geçeceğini söylediler. Biz pencerelere koştuk. İkinci anonsta okula geleceğini, bir sonraki anonsta ise tarih dersine gireceği söylendi. Bizim sınıfın dersi de tarihti. Bu anonsu duyunca heyecandan birçok arkadaşım ağladı. Ben de çok heyecanlandım. O heyecan karşında dondum, ağlayamadım. Ulu önder Atatürk derse girdiğimde hepimiz ayağa kalktık. Yüce insan bize ‘Oturun geleceğin kültürlü anneleri’ diye hitap etti. Nur gibi bir adamdı, insan bakmaya doyamıyordu. Bize 4 soru sordu, hepsini bildik. Bu arada bize Tarsus ile ilgili bilgi de aktardı. Tarsus’tan bahsetti. Bu bölgede daha önce yaşamış Terkeş Kavimi’nden bahsetti. O bize konuları anlatırken, çok şaşırdık. Bizim derslerimizin konularını bu kadar iyi biliyor olması hepimizde hayranlık yarattı. Gözleri mavi, saçları sarı ve çok şıktı. Ayrıca sıraların arasında gezerken kolu benim koluma değdi. O an kalbimin duracağını sandım.” Ata’nın öğretmenle de kısa bir sohbet ettiğini anlatan Tatlı, daha sonra öğrencilerin sevgi seli içinde okuldan ayrıldığını, Tarsus’a, Mersin’e ve oradan da Ankara’ya gittiğini söyledi.