Gündem Adım adım hayata dönüş

Adım adım hayata dönüş

05.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Uluslararası Doktorlar Derneği 2 yılda 582 savaş mağdurunu protez kol ve bacağa kavuşturdu. Altı yaşındaki çocuk ile Suriyeli eski yürüme şampiyonu da protez bacaklarla adım atmaya başladı

Adım adım hayata dönüş

Adım adım hayata dönüş
Savaş mağdurlarına yardım eden Uluslararası Doktorlar Derneği, İHH ve Kuveyt Zekat House iş birliğiyle son iki yılda 582 kişiyi protez kol ve bacak sahibi yaptı. Protez takılanlardan biri de Suriyeli Cabir Feyyad el Yasin. 1980’li yıllarda Suriye’de yürüme şampiyonu olan Feyyad bombalı saldırıda iki bacağını kaybetti. Şanlıurfa’ya getirilen Feyyad yapılan protezle tekrar yürümeye başladı.

Haberin Devamı

Umut oluyorlar

Uluslararası Doktorlar Derneği, yüksek teknolojili protez-ortez yapım ve uygulama merkezlerinde Irak ve Suriye’deki savaşlarda uzuv kaybı yaşayan savaş mağdurlarına umut olmaya çalışıyor. Kuveyt Zekat House kuruluşunun desteği, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Uluslararası Doktorlar Derneği’nin uygulamacı katılımıyla İstanbul, Şanlıurfa, Hatay Reyhanlı ve Suriye Cerablus’ta hizmet veriliyor. Uluslararası Doktorlar Derneği, aldığı desteklerle son iki yılda 582 hastaya protez teslim etti. Dernek, 4 hizmet yeri dışında 8 şehirde de mobil olarak hizmet veriyor.

Uluslararası Doktorlar Derneği Genel Başkanı Uzman Dr. Mevlit Yurtseven, destek oldukları hastaların gözlerindeki ışıltıyı görmenin en büyük kazançları olduğunu söylüyor:

Haberin Devamı

Protez merkezleri

“Protez ortez projesi, ‘Hayaller Gerçek Olsun’ sloganıyla global bir projeye dönüşecek. Protezler üreterek insanlara yardım eli uzatıyoruz. Elbette bütün bunları bağışçılarımız, destekçilerimiz ve partnerlerimizle omuz omuza yapıyoruz. Somali’nin başkenti Mogadişu, Yemen ve Afganistan’da kalıcı protez merkezleri kurmaya hazırlanıyoruz. Bu merkezlerde hem protez üreterek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hem de bu ülkelerde protez uzmanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz.”

Adım adım hayata dönüş

Yürüme sevinci

Derneğin yardımlarıyla ayağa kalkan 6 yaşındaki M.O.’nun hayatı Irak’ta kâbusa döndü. Küçük kız, erkek kardeşi ve babası 2015 yılında Irak’taki bombalı saldırıda yaralandı. Babası ve kardeşi saldırıdan sağ salim kurtulurken, M.O. sağ bacağını kaybetti. Türkiye Konsolosluğu aracılığıyla İstanbul’a getirilen M.O.’nun ailesi Yalova’ya yerleşti. İstanbul’da yüksek teknolojili merkez de ölçümleri yapılan küçük kız protez sağ ayağa kavuştu. Hayatına kaldığı yerden devam eden küçük kız tekrar yürümeye başladı.

Adım adım hayata dönüş

Ziyarete gitti bomba yağdı

Protez bacak takılanlardan biri de 59 yaşındaki Suriyeli Cabir Feyyad el Yasin. 1980’li yıllarda Suriye’de yürüme yarışmasında şampiyon olan Cabir Feyyad, 2016’da Deyrizor’un Al Ummal bölgesinde savaşta yaralanan hastanedeki bir arkadaşını ziyarete gitti. Feyyad el Yasin hastane bahçesindeyken Suriye rejimi tarafından yapılan hava saldırısında iki bacağını diz üstünden kaybetti. Yaralandıktan sonra tedavi için Şanlıurfa’ya getirilen Feyyad, burada derneğin desteğiyle protez bacaklara kavuştu. Geçen ay protezleri yenilenen Feyyad “Yavaş yavaş daha iyi olacağım. Şu anda rahat rahat hareket edebiliyorum” dedi.

Haberin Devamı