GündemAdım adım Marmaray...

Adım adım Marmaray...

28.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray yarın açılıyor

Adım adım Marmaray...

Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray yarın açılıyor. İki kıtayı Boğazı’ın altından birleştiren proje 150 yılı aşkın bir hayalin gerçeğe dönüşmesi anlamına geliyor.
İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi. İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryolu, toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980’li yılların başlarında giderek arttı ve 1987’de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi.
Çalışmalar sonucunda bugünkü projede belirlenen güzergah, en iyi seçenek olarak belirlendi. 1987 yılında ana hatlarıyla belirlenen proje, ilerleyen yıllarda tartışıldı ve 1995’te, daha detaylı etüt ve çalışmaların gerçekleştirilmesine ve 1987’deki yolcu talebi tahminleri dahil olmak üzere fizibilite etütlerin güncellenmesine karar verildi.
İlk kazma 2004’te vuruldu
Bu çalışmalar 1998 yılında tamamlandı. Elde edilen sonuçlar daha önceden elde edilen sonuçların doğruluğunu göstererek, projenin İstanbul’da çalışan ve yaşayan insanlara birçok avantaj sunacağını ve şehirdeki trafik sıkışıklığıyla ilgili hızla artan sorunları azaltacağını ortaya çıkardı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı. Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz Geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002’de proje için ihale dokümanları hazırlandı.
Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004’te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004’te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.
İlk tünel 2007’de batırıldı
Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, 24 Mart 2007’de denize batırıldı. Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise 23 Eylül 2008’de Boğaz’ın 63 metre altındaki yerini aldı. 15 Ocak’ta Ayrılıkçeşme’de Marmaray’ın ilk ray kaynağı yapıldı. Marmaray Projesi’nde ilk test sürüşü ise 4 Ağustos 2013’te gerçekleşti. Yarın açılışı yapılacak projeyle Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakikada aşılabilecek.

Haberin Devamı

2016’da Bostancı’dan Bakırköy 37 dakika

Asya’yla Avrupa’yı Boğaz’ın altından birbirine bağlayacak Marmaray’la İstanbul’un ulaşım ağı da yeniden şekillenecek. Milliyet, Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme arasını 20 dakikaya indirecek projenin rakamlarla panaromasını çıkarttı.
İstanbul ulaşımı için dönüm noktası sayılan 29 Ekim’e sayılı günler kala, Marmaray’da son eksikler gideriliyor. İstanbul raylı sistemler ulaşım ağı için milat kabul edilen projeyle Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikada, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikada, Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme arasısıysa 20 dakikada aşılabilecek. Boğaz’ın altından iki yakayı birleştirecek bu kesimin uzunluğu 13,5 kilometre olacak. Tren, yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı’nın altından geçip diğer bir yeni yeraltı istasyonu olan Üsküdar’dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme’de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme’ye ulaşacak. Projenin yüzey kısmının tamamlanacağı 2016 yılından itibarense Bostancı’dan Bakırköy’e 37 dakikada, Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada ulaşılacak. Marmaray Projesi kapsamında, Asya ve Avrupa yakalarında toplam 40 adet istasyon olacak. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak hat üzerinde her 2 dakikada bir tren hareket edebilecek.

Haberin Devamı

İstanbullular 80 dakika kazanacak

Sirkeci’den Haydarpaşa’ya feribotla geçiş dahil olmak üzere, tipik koşullar altında Gebze’den Haydarpaşa’ya yolculuk ortalama 185 dakika civarında. 2016 yılında hizmete açılacak Gebze-Halkalı yüzey üstü banliyö hattının da Marmaray’a entegresiyle bu yolculuk 105 dakika sürecek. Bir başka ifadeyle İstanbullular, bu yolculuktan 80 dakika zaman kazanacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler