Gündem Adıyaman Samsat 5.5 ile sallandı

Adıyaman Samsat 5.5 ile sallandı

03.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adıyaman’ın Samsat ilçesi dün 5.5 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Halk panik halinde sokağa fırlarken, çok sayıda binanın zarar gördüğü bölgede 30 kişinin hafif yaralandığı öğrenildi

Adıyaman Samsat 5.5 ile sallandı

Adıyaman’da dün öğle saatlerinde meydana gelen merkez üssü Samsat olan Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğündeki deprem bazı binaların yıkılmasına, çok sayıda binanın ağır hasar görmesine ve yaralanmalara neden oldu. 5.5’lik depremi büyüklükleri 4.4 ile 2 arasında değişen çok sayıda artçı şok izledi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi’nin, merkez üssünü Adıyaman’ın Samsat ilçesi olarak saptadığı deprem saat 14.07’de meydana geldi. Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Adıyaman’ın yanı sıra Gaziantep, Kilis, Batman, Şanlıurfa’da da şiddetli hissedildi. Depremin ardından 14.18’de ise 4.4’lük bir artçı deprem daha kaydedildi. Saat 20.03’te ise 4,0 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Son olarak saat 21.54’te 2,4 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla 8 saatte merkez üssü Samsat olan 100’ü aşkın artçı sarsıntı yaşandı.

Haberin Devamı

Geniş bir alanı etkiledi

Geniş bir alanı etkileyen ve yüzeye yakın meydana geldiği için şiddetli hissedilen depremle birlikte Samsat başta olmak üzere yerleşim birimlerinde halk panik halinde sokağa fırladı. Samsat’ta bazı binalar yıkılırken çok sayıda ev, iş yeri, okul ve kamu kurumu binası ağır hasar gördü. Depremin merkez üssü Samsat’a 500 metre uzaklıktaki Uzuntepe köyü ile Atatürk Barajı kıyısındaki Göktarla, Kızılöz ve Doğanca köylerinde de evler yıkıldı. Köylerden gelenlerle birlikte depremde yaralananların sayısı 30’u buldu.

Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, ilçe ve bağlı köylerdeki çok sayıda evin yıkıldığını, kendisine ait yeni yapılan evin de hasar gördüğünü söyledi. Başkan Fırat, “Çok sayıda ev yıkılmış durumda. Artçı depremler sürüyor. Sevindirici kısmı can kaybı olmaması” dedi. Fırat, Kaymakamlık konutunda da hasar meydana geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Depremin ardından artçı sarsıntıların hissedildiği Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde eğitime dün ara verildiği bildirildi.

Adıyaman Samsat 5.5 ile sallandı

‘Artçılar 15 gün sürer’

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Adıyaman’ın 20 ila 100 yılda bir olan, orta büyüklükteki depremlerden etkilendiğini belirterek 1964’te ve 1986’daki depremlerin bölgede etkili olduğunu kaydetti. Samsat’ın Atatürk Baraj Gölü civarında bulunduğunu hatırlatan Ercan, “Düzlük yerlerde yeraltı suyu derinliği çoğunlukla 3 metre derinliktedir. Bu gibi yerler deprem sarsıntısını 2 ile 2.5 kat daha büyük sarsılarak duyarlar. O nedenle, sulak kesimler üzerindeki yapılarda yıpranmaların göreceli büyük olması beklenir” dedi. Ercan Samsat’ta 2008’de ve 2012’de de benzer depremlerin yaşandığını belirtti. Ercan “Artçı depremler gelen 15 günde sürecektir. Ancak artçı depremlerin büyüklüklerinin, ana depremi geçmesi beklenmemektedir” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Samsat 5.5 ile sallandı

6 ilden ekipler

AFAD Başkanı Halis Bilden, “Şimdiye kadar can kaybı ya da ciddi bir yaralı yok. İki köyümüzde biraz hasar görünüyor. 6 ilden arama kurtarma birlikleri sevk ettik. Ayrıca AFAD mobil tırını da bölgeye yönlendirdik. Battaniye ve gerekli araç gereç ihtiyacını giderdik. Vatandaşlarımızdan ricam bir süre çatlamış evleri kullanmamaları yönünde. Bunu Çanakkale’de de söylemiştik. Biz de durumu yerinde görmek üzere ekibimizle birlikte yola çıktık” diye konuştu.