04.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - İçişleri Bakanlığı, Kovid-19 salgının yeni varyantlarının Türkiye’yi girişini önlemek amacıyla 1 Temmuz’da yayımladığı Türkiye’ye giriş tedbirlerini içeren genelgesini güncelledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yeni genelgeyle Bangladeş ve Hindistan’dan Türkiye’ye doğrudan seyahat edilmesine yönelik yasak kaldırıldı. Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka’yla ilgili doğrudan seyahat yasağı ise devam edecek. Başka bir ülkeden gelmekle birlikte son 14 günde Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek ve bu kişiler “valiliklerce belirlenecek yerlerde” 14 gün süreyle karantinaya alınacak.
Afganistan ve Pakistan
Afganistan’dan gelenler ve son 14 gün içinde bu ülkede bulunduğu anlaşılanlar, 10 gün zorunlu karantinaya tabi tutulacak. Karantina 7’nci günün sonunda uygulanacak PCR testinin negatif çıkmasıyla kaldırılabilecek. Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’dan gelen ya da son 14 gün içinde bu ülkelerde bulunanlar, en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi ibraz edecek ve karantina muafiyeti için aşı durumuna bakılacak. Yolcular, Dünya Sağlık Örgütü veya Türkiye tarafından acil kullanım onayı verilen aşılardan en az iki doz (Johnson&Johnson için tek doz) yaptırdıkları ve son dozdan itibaren en az 14 gün geçtiğini belgeledikleri takdirde karantinadan muaf tutulacak. Aşı dozunu tamamlamayan ya da son dozun üzerinden yeterince zaman geçmeyenler ise ikametgâhlarında veya “beyan edecekleri adreslerde” karantinaya alınacak. Bu karantinanın 10’uncu gününde testi negatif çıkanların süreci biterken, 10’uncu günde test yaptırmayanlar, 14 günlük karantina sürecini tamamlayacak.
İki doz uyarısı
Özel düzenleme belirlenen ülkeler dışından gelenlerin karantina şartı; Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’dan gelenler için de uygulanan aşı ibrazına veya geldiği ülkenin resmi otoritelerince düzenlenen belgelere bağlı olacak. Buna göre; ilk PCR pozitif test sonucunun 28’inci gününden başlamak üzere son 6 ay içinde hastalığı geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden de negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen testi talep edilmeyecek ve bu kişilere karantina uygulanmayacak. Bu çerçevede gelenlerin istenen belgeleri teslim etmemesi durumunda ise PCR/hızlı antijen testi istenecek.
Sınıra Delta ayarı
Sağlık Bakanlığı tarafından tüm sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapacak kişiler varış noktalarında örnekleme temelinde PCR testine tabi tutulabilecek. Test sonuçları pozitif çıkan kişiler ile yakın temasta bulundukları kişiler, “kendilerinin belirledikleri adreslerde” 14 günlük süre ile izolasyona alınacak ve 10’uncu günün sonunda yapılacak PCR test sonuçlarının negatif olması durumunda izolasyon koşulları sonlandırılacak. Bu kişilerden delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin izolasyon koşulları 14’üncü günün sonunda PCR testi yapılmaksızın sonlandırılacak. Tatil dönemindeki yoğunluk gözetilerek test ibrazı olmaksızın sınırdan alınan vatandaşlar bundan sonra aşı ibrazı ya da PCR/hızlı antijen testi sonucuna göre ülkeye girebilecek. Belirtilen belge ya da test sonuçlarını ibraz edemeyenler, sınır kapılarından ancak PCR testi uygulandıktan sonra geçebilecek. 12 yaş altındaki çocuklar Türkiye’ye girişlerde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacak.
Sorumluluk şirkette
Türkiye’ye girişlerde talep edilecek aşı sertifikası, PCR/Antijen test sonucu gibi belgeler yolculuk öncesinde çıkış ülkesinde, taşıyıcı şirket tarafından kontrol edilecek; belgesi olmayanların sefere kabul edilmemesi sağlanacak. Belgesi olmayanların sefere kabul edilmesinden dolayı ortaya çıkan sorumluluk, taşıyıcı şirket tarafından karşılanacak. Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için önceki genelgede uygulanan tedbirlerin devam ettirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre; uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve tır şoförleri “SARSCoV2 PCR testi” ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.
Aşı olmayandan PCR testi istenecek
Şehirler arası tren yolculuklarında 18 yaş altı yolcular HES koduyla seyahat edebilecekken, 18 yaş ve üzeri yolcular aşı olduklarını HES uygulamasından belgeleyecek, aşılanmamış ve hastalık geçirmemiş yolcular ise azami 48 saat öncesinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz ederek seyahat edebilecek. İçişleri Bakanlığının “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi” çerçevesinde, şehirlerarası tren yolculuğuyla ilgili olarak 2 yaş altı bebek yolcular için HES kodu gerekmiyor, 18 yaş altı yolcular ise HES koduyla biletlerini alabilecek, trenle seyahat edebilecekler. Gar ve istasyon girişlerinde ise HES kodu kontrolü devam edecek. YHT kontrol noktaları ile trenlerde yapılacak kontrol esnasında gerekli belgeleri ibraz edemeyen yolcuların seyahatine izin verilmeyecek, trende tespiti halinde ilk istasyonda trenden indirilerek bilet ücretleri iade edilmeyecek. l AA
En fazla aşılama Kadıköy’de
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre İstanbul’da ilk doz aşılanma oranları yüzde 70’in üzerinde. Çift doz aşılanmada ise yüzde 60’lara yaklaşıldı. İstanbul’da çift doz aşısını tamamlayan grup yüzde 91 ile 65 yaş üstü kesim. 15-39 yaş grubunun ise henüz yüzde 61’i ilk doz aşısına gitmiş durumda. 39 ilçe içerisindeki aşılanma oranlarının da ilk kez paylaşıldığı verilere göre yüzde 85 ile ilk sırayı Kadıköy ilçesi alıyor. İstanbul’da aşılanmanın en düşük olduğu ilçe ise yüzde 61 ile Sultanbeyli. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre hedeflenen nüfusa göre aşı olan kişi oranı sırasıyla şöyle:
“Kadıköy yüzde 85, Beşiktaş yüzde 84, Bakırköy yüzde 82, Adalar yüzde 80, Çatalca yüzde 78, Maltepe yüzde 78, Sarıyer yüzde 78, Şişli yüzde 78, Kartal yüzde 76, Şile yüzde 76, Ataşehir yüzde 75, Silivri yüzde 75, Üsküdar yüzde 75, Beykoz yüzde 75, Büyükçekmece yüzde 74, Beylikdüzü yüzde 74, Eyüpsultan yüzde 73, Bayrampaşa yüzde 73, Tuzla yüzde 73, Kağıthane yüzde 73, Çekmeköy yüzde 72, Avcılar yüzde 71, Küçükçekmece yüzde 71, Ümraniye yüzde 71, Pendik yüzde 71, Bahçelievler yüzde 70, Beyoğlu yüzde 70, Güngören yüzde 70, Gaziosmanpaşa yüzde 68, Sancaktepe yüzde 68, Zeytinburnu yüzde 67, Fatih yüzde 67, Esenyurt yüzde 66, Başakşehir yüzde 64, Esenler yüzde 64, Bağcılar yüzde 64, Arnavutköy yüzde 62, Sultangazi yüzde 62, Sultanbeyli yüzde 61.”
Yaş ortalaması 55
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, aşı olmayanların daha çok hastaneye yattığını belirerek “İstanbul’da yoğun bakımda yatan hastalarımız 3. dozlarını ihmal etmiş ya da tek doz aşılı yani eksik aşılı olanlar, yaş ortalaması 78. Hiç aşı olmamış olan yoğun bakım hastalarında yaş 55’e düşüyor” dedi. l DHA