Gündem ‘Ağan öldü’ diyemediler

‘Ağan öldü’ diyemediler

18.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Süleyman Demirel’in evinin olduğu Güniz Sokak vefat haberiyle ziyaretçi akınına uğradı. Taziye evi Türk siyasetini buluşturdu. Şevket Demirel’e ise uzun süre ağabeyinin öldüğü söylenemedi

‘Ağan öldü’ diyemediler

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in önceki gün gece yarısı vefatının ardından yaklaşık 45 yıldır oturduğu üç katlı evinin bulunduğu ve Türk siyasetinin sembollerinden biri haline gelmiş olan Güniz Sokak, dün matem havasına büründü. Demirel’in Isparta’daki kardeşi Şevket Demirel’e ağır hastalığı nedeniyle uzun süre “Ağam” diye hitap ettiği ağabeyinin ölüm haberi verilmedi. Şevket Demirel’le acı haber, sakinleştirici ilaçlar verildikten sonra paylaşıldı. Demirel’in 1960’lı yılların sonunda Başbakan iken taşındığı Güniz Sokak’taki ev, merkez sağ siyasetin en önemli sembol mekânlarından biriydi. Demirel, rahatsızlığının arttığı son iki yılın öncesinde her dönemde evinde haftanın bir günü halktan gelen temsilciler ile görüşürdü. Demirel’in yasaklı yıllarında da Güniz sokaktaki ev, Demirel’i terk etmeyenlerin uğrak yeriydi.

Fötr şapkası kondu
Vefat haberiyle sabah eve ilk isimler CHP milletvekili Mehmet Haberal, Aylin Cesur, Nihan Atasagun ve İlhan Kesici oldu. Cesur, çok üzgün olduğunu belirterek, “Babamı kaybettim. Çok büyük bir devlet adamıydı. Türkiye’nin her yerinde izi var” dedi. Gözyaşlarını tutamayan Atasagun’u, Aylin Cesur, Haberal ve Kesici sarılarak teselli etmeye çalıştı. Taziyeleri; yeğen Nihan Atasagun, Kesici ile doktor Aylin Cesur kabul etti. Sabah erken saatlerde taziye ziyaretinde bulunan iki isim, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu oldu. Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı iken Demirel’in başdanışmanlığını yapmış olan kendisine yakın bir isimdi.
Demirel’in vefatının ardından evin iç bölümdeki kapının önüne Demirel’in etrafı çiçeklerle bezenmiş ve tepesine siyasette simge haline gelmiş fötr şapkasının konduğu bir yağlıboya tablosu yerleştirildi. Ayrıca ziyaretçiler için taziye defteri de açıldı.
Güniz Sokak’taki eve gün içinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu taziye ziyaretinde bulundu.
Ak Parti, CHP, MHP’den ziyaretçilerin yanı sıra HDP Milletvekili Celal Doğan’ın da taziye ziyaretinde bulunması dikkati çekti. Doğan, Demirel ile ayrı bir dostluğu olduğunu parti adına ziyarette bulunmadığını söyledi. Protokol ziyaretleri sırasında Demirel’in kabulleri sırasında kullandığı odada oturduğu ve yıllarca objektiflere poz verdiği koltuğun boş kalması, hüzünlü bir atmosfere neden oldu.

‘Ondan öğrendik’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, taziye ziyaretinin ardından şu açıklamada bulundu: “Hepimizin başı sağ olsun, Türkiye’nin başı sağ olsun. Çok partili yaşamımızın en önemli siyasi aktörlerinden birisiydi. Tevazuu, siyaseti, devlet adamlığını ondan öğrendik. Siyasetçiyken nasıl olunur, devlet adamıyken nasıl olunur yine ondan öğrendik. Türkiye’nin yetiştirdiği çok önemli bir siyasal liderdi. Sadece Türkiye’nin değil bölgenin de dünyanın da önemli aktörlerinden birisiydi.”
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Demirel’in Güniz Sokak’taki evine dün gerçekleştirmesi beklenen taziye ziyaretinin bugüne ertelendiği bildirildi.