Gündem Ağbaba’dan ‘destek köpekleri’ için teklif

Ağbaba’dan ‘destek köpekleri’ için teklif

01.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Veli Ağbaba, engellilere kılavuzluk etmesi için kullanılan rehber köpeklere yasal zemin kazandırmak için yeni bir kanun teklifi hazırladı

Ağbaba’dan ‘destek köpekleri’ için teklif

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, engellilerin yararlandığı ve literatürde, “rehber köpek” olarak kullanılan destek köpeklere yasal bir zemin kazandırmayı öngören bir kanun teklifi hazırladı. Ağbaba tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 15 maddelik kanun teklifi, görme engelli, işitme engelli ya da başka türlü engelleri bulunan kişilerin, sosyal ve ekonomik yaşama tamamen katılmalarını ve kazanç getiren işlerde çalışmalarını teşvik etmek için, yardımcı olarak rehber köpeklerin kullanımının sağlanması yönünde gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde özetle şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

20 milyonu geçti

“Türkiye’de engelli nüfusu toplam nüfusun içinde yüzde 12.5’tir. Aileleriyle beraber dikkate alındığında ise 20 milyonu geçen bir nüfustan bahsetmek mümkündür. Görme engelliler için birçok büyük şehirde yapılmış olan hissedilebilir yüzeyli yaya yolları, oldukça yüksek maliyetlerle yapılmasına rağmen aslında kullananlara çok da fayda sağlamadığı ortadadır. Çok daha düşük maliyetli olan rehber köpeklerin eğitimi ve engellilerin bağımsız hareketlerini kolaylaştıracağı dünyanın birçok ülkesinde denenmiş ve sonuç alınmıştır.”