Gündem Ağır sanayinin güçlü kadınları

Ağır sanayinin güçlü kadınları

29.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Selma Kargı, Şeyma Gümüş, Hülya Fırtına erkeklerin ağırlıklı olduğu metal sanayinde başarıyla varlık gösteriyor. Ağır metalleri işleyen kadınlar, önyargıları da kırıyor...

Ağır sanayinin güçlü kadınları

Kadınlar, ağır sanayi sektörü gibi erkek iş gücünün egemen olduğu alanda da kendilerini fark ettiriyor. O kadınlardan biri de CNC operatörü Selma Kargı. 40 yaşındaki, Kargı, aldığı ilköğretim eğitiminin ardından ağır sanayi sektörüne yönelmiş. Daha önce de birçok fabrikada çalıştığını söyleyen Kargı, erkeklerin tercih ettiği CNC talaşlı imalat sektöründe çalışmasına ilk başlarda itiraz edenlerin olduğunu belirterek, “‘Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir işte senin ne işin var?’ diyenler oldu. ‘Yapamazsın, başaramazsın,’ dediler. Bu süreçte eşim en büyük destekçim oldu. Bir kadın olarak kendi ayaklarım üzerinde durabildiğim ve ben varım diyebildiğim için mutlu ve huzurluyum” diyor.

Haberin Devamı

Ağır sanayinin güçlü kadınları

‘Kadınlar her şeyi başarır’

CNC operatörü, 43 yaşındaki Şeyma Gümüş de diğer kadınlara örnek olmayı amaçladığını belirterek şunları söyledi: “CNC talaşlı imalat, otomobil üretim tesislerinden savunma sanayine, havacılıktan müzik aletleri imalatına kadar her sanayiinde kullanılıyor. Kadınların her sektörde başarılı olabileceğine inanıyorum ve bunu göstermek istiyorum.”

Ağır sanayinin güçlü kadınları

‘Sanıldığı kadar zor değill’

Ağır sanayi sektörünün kadın emekçilerinden biri de Hülya Fırtına. Fırtına “Bir kadın olarak, metal sanayinde nasıl çalışıyorsun?” sorusunu neredeyse her gün duyduğunu belirterek, “Bu sektörde kadın olmak sanıldığı kadar zor değil. Bizim bu sektörde olmamız bir anlamda önyargıların kırılması bakımından da önemli” dedi.