Gündem Ağız kokusu hastalık habercisi olabilir!

Ağız kokusu hastalık habercisi olabilir!

04.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her 5 kişiden 1’i koku alma bozukluğu riski altında bulunuyor. Üstelik birçok kişi kokuları doğru algılamadığının farkında bile değil.

Ağız kokusu hastalık habercisi olabilir

Yaşanan bu soruna karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’nin ilk ‘Koku ve Tat Zirvesi’ İstanbul’da düzenlendi. Zirvede Osmanlı mutfağında 15. yüzyıldan 20. yüzyıla damak tadı değişiminin nedenleri, süper tat alıcılar, koku uzmanlığı gibi konular ele alındı. Uluslararası katılımcıların da yer aldığı ve Acıbadem Taksim Hastanesi’nin sponsorluğunda CVK Park Bosphorus Hotel İstanbul’da gerçekleştirilen zirvede uzmanlar koku ve tat alma bozukluğu ile bu alandaki çalışmaları anlattı.

Haberin Devamı

Zirvenin açılışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Koku ve Tat Zirvesi Başkanı Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, her insanın nefesinde 3 bin 481 tane nefes gazı bulunduğunu, bu gazların üç tanesinin en sık ağız kokusuna yol açan gazlar olduğuna dikkati çekti. Yeni nesil cihazlar sayesinde bu gazların sadece 4 dakikada tespit edilmesi sonucu ağız kokusunun gerçek nedeninin saptanabildiğini vurgulayan Aytuğ Altundağ şöyle devam etti: “Geniz akıntısından böbrek ve karaciğer sorunlarına, alerjiden mide fıtığına hatta mide tümörüne dek pek çok ciddi hastalık ağız kokusuna yol açabiliyor. Kişinin doktor doktor gezerek nedenini bulmaya çalıştığı ağız kokusunun gerçek kaynağını artık sadece 4 dakikada saptayan smart chroma yöntemiyle hem tedaviye başlanıyor hem de ağız kokusunun altında yatan ciddi hastalıklar ortaya çıkarılarak bu hastalıkların da tedavisine başlama şansı doğuyor.”

Haberin Devamı

İlk koku anneden

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder de konuşmasında hayatta herkesin öncelikle bir kadın kokusu aldığını, bu kokunun da anne kokusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Anne memesindeki sütün kokusu refleks olarak bebeği emmeye doğru yönlendirir. Büyümenin başlangıcı da insanın koku alma duyusuyla başlar, annede duyulan koku bu nedenle çok önemli.”