Gündem ‘Ağlak rock kısa süreli popülerlik getirebilir’

‘Ağlak rock kısa süreli popülerlik getirebilir’

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gece’nin ‘İyi Niyetli Bir Gün’ adlı albümü yayınlandı. ‘Vasatı yüceltmeye programlanmış müzik sektörümüzde doğru bildiğimiz şeyleri yapmaya devam ediyoruz’ diyen grup üyeleri yarın başlayacak One Love Festival’in açılışını yapacak

‘Ağlak rock kısa süreli popülerlik getirebilir’

Can Şişman / Milliyet

Haberin Devamı

Türk rock müziğinin son dönemde ön plana çıkan genç gruplarından Gece’nin üçüncü stüdyo albümü ‘İyi Niyetli Bir Gün’ çıktı. Vokalde Can Baydar, gitarda Erdem Başer, bas gitarda Gökçe Balaban ve davulda Eren Çilalioğlu’dan oluşan grubun yeni albümünde 12 adet şarkı yer alıyor. Pelin Kırca’ya ait kapak tasarımıyla dikkat çeken albümdeki şarkılar, grubun daha önceki şarkılarına oranla bir nebze de olsa daha iyimser ve umut dolu.
Haftasonu İstanbul Parkorman’da gerçekleşecek One Love Festival 13’ün açılış grubu olarak sahneye çıkacak olan Gece’yle festival öncesinde konuştuk.

Sizce albümün en ‘iyi niyetli’ kısmı ve vermek istediği mesaj nedir?

- Şarkılarımızda dinleyiciye iletmek istediğimiz duygu bütünlüğü müziğin ve sözlerin ortak ahengiyle ortaya çıkıyor. Bu yüzden şarkıları değerlendirirken sözleri ve müziği ayrı ayrı ele almıyoruz. Ama bazen müzikle sözlerin ironisi bazen de tamamen örtüşmesi istediğimiz sonucu elde etmemizi sağlıyor. Albüm, ülkemizin son zamanlardaki ruh hali, grubumuzun yolculuğu ve kişisel dünyalarımız için bir iyi niyet temennisi taşıyor. Dinleyici bunu armonik ve sözel olarak albümde hissedebiliyor.

‘Planlama yapmıyoruz’

Hedefiniz ‘kemik dinleyici’ edinmek mi yoksa giderek daha da genişleyen bir kitleye hitap etmek mi?

- Üçüncü albümle birlikte haliyle bizi sahiplenen kemik bir dinleyici kitlemiz var. Müzik yaparken “Haydi şimdi şu kadar insana hitap edelim” gibi bir planlama yapmıyoruz. Sadece içimizden geldiği gibi çalıp söylüyoruz. Bunu 10 kişi de dinlese kabulümüz, 10 bin kişi dinlese de. Vasatı yüceltmeye programlanmış müzik sektörümüz içinde doğru bildiğimiz şeyleri yapmaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye’deki rock arenasında arabeske bulanmadan yolunuza devam ediyorsunuz. Size göre Türk rock müziğinde popülerliğe, ana akıma giden yol arabesk sosa bulanmaktan mı geçiyor?

- Muhafazakar ve otoriter yapı kendini gündelik hayatın her alanında hissettiriyor. Tabii ki bundan müzik sektörü de nasibini alıyor. Rock müzik başlığı altında, içinde piyasa koşulları gereği arabesk/fantazi kullanılan, tektipleşen bir müzik sunuluyor. Bu ağlak, muhafazakar müzik kısa süreli popülerlik getirebilir ve kazanılmak istenen paralar kazanılabilir. Fakat unutmamak lazım ki bu topraklardan çıkan asıl rock müzik geçmişten günümüze dünyanın pek çok ülkesinde sevilerek dinleniyor. Biz de inanıyoruz ki zaman herkese hak ettiği anlamı yükleyecektir.

‘Yaşadıklarımıza yer verdik’

Son dönemdeki albümlerde güncel siyasi göndermeler var. Politika ne kadar müziğe dahil olmalı size göre?

- Şarkılarımız birbirinden farklı konular barındırıyor. Şarkılar tecrübelerimizin yansımalarından oluşuyor. Gezi sürecinden beri yaşadıklarımız kaçamayacağımız kadar gerçek ve yoğundu. Dolayısıyla albümde bu yaşadıklarımıza yer verdik.

Haberin Devamı

‘Festival ruhunu çok seviyoruz’

Bu yıl One Love 13’te sahneye çıkan ilk grup olacaksınız. Sahnede bizi nasıl sürprizler bekliyor?

- One Love yer almaktan mutlu olduğumuz bir sahne. Festival ruhunu grup olarak çok seviyoruz. Ne zaman böyle organizasyonlarda çalsak çok güzel duygular, enerjiler ortaya çıkıyor. Hepimiz sabırsızlanıyoruz çalmak için.