09.07.2011 - 13:15 | Son Güncellenme:
Hilmi DUYAR/BALIKESİR (DHA)
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Kemal Gökçay Yenigün ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederken Türkiye’deki deprem riskleri ve alınacak önlemler konusunda bilgiler verdi. Zemin etüdü konusunda, jeolog ve jeofizikçilerin dürüst olması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Işıkara, şöyle konuştu:
"Malesef yanlış algılamalar başladı. Biri geliyor, ’Çok şükür kayalık zeminde oturuyoruz’ diyor, bir diğeri, ’Yandık bittik, bizim bulunduğumuz yer yumuşak zeminmiş’ diyor. Ben hepsine binalarının nasıl yapıldığını bilip bilmediğini soruyorum. Zemin etüdünü telaffuz eden bizleriz. Mevcut binaların zemin etüdü yapılmaz ama maalesef bazı arkadaşlarımız yapıyor. Bizlere meslek olarak düşen en önemli görevlerden biri topluma karşı dürüst olmaktır. Acı da olsa onu topluma söylemeliyiz. O onu kabulleniyor. Yeter ki doğruyu söyleyelim."
"İSTANBUL DEPREMİNE ANADOLU EL VEREMEZ"
Kentlerin kabuk değiştirdiğini, İstanbul’un da hızla bunu yapması gerektiğini anlatan Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de her açıdan bir patlama var. Siteler yapılıyor. Daha doğrusu şehirler yapı açısından kabuk değiştiriyor. 100 binlik, 500 binlik şehirler yapılıyor. Başta istanbul olmak üzere yapı stoğunun hızlı bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü İstanbul diğer Anadolu şehirlerine benzemez. Balıkesir’de olacak bir depreme İstanbul kaynak, katkı verir. Çünkü, sanayi, ticaret, kültür, borsa, herşey orada. Ama Anadolu, İstanbul’a el veremez. Çünkü, gücü yetmez. İstanbul bu nedenle önem kazanıyor. İstanbul’un kendi kendini hızlı bir şekilde yenilemesi gerekiyor. Eğer Adaların güney batısında bir deprem gerçekleşirse Borsa’nın 3 gün içinde açılması gerekiyor."
"AFET VE ACİL DURUMLARI BAŞBAKAN YÖNETMELİ"
Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, toplumu bilinçlendirme eğitimi konusunda jeoloji mühendislerine sitem etti. Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’nde pek çok jeoloji mühendisinin yer alabileceğini vurgulayan Prof.Dr. Işıkara, "Afet Ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı’nın kurulmasının çok iyi oldu. 2002 yılında seçimlere girmemin en büyük nedeni, bir afet durumunda kurtarma çalışmalarını yüklenecek kurumların bir şemsiye altında toplanmasıydı. Afetlerde temel iradenin başbakanda olması gerek, bakanda değil. Çünkü bakan, inisiyatifi zor kullanabilir. Zor kararlar alınması gerekir. Bunu da ancak başbakan yapar. Türkiye şimdi doğru bir sistem içinde. Yeter ki kurdukları kurum işlesin" dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ziyareti nedeniyle Prof.Dr. Işıkara’ya İvrindi İlçesi yakınlarında çıkarılan ve üzerinde çok nadir fosillerin bulunduğu, 250 yıllık ’Hitit Güneşi’ adı verilen mermer plakayı armağan etti. Prof.Dr. Işıkara, "Çok makbule geçti" diyerek teşekkür etti.
"DEPREM İLE AŞK ARASINDAKİ İLİŞKİ"
Toplantı sonunda kendisi gibi odayı ziyaret eden Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğrencileri ile sohbet eden Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Bana bu soruyu Güneydoğu Anadolu’yu ziyaretim sırasında çocuklar sormuştu. Şimdi ben de size soruyorum. ’Aşk ile deprem arasındaki ilişki nedir?" dedi. Kız öğrenciler hiç beklemedikleri soru karşısında şaşırdı. Toplantıyı izleyen bir gazeteci, "ikisi de şiddetlidir ve sarsar" yanıtı verdi. ’Deprem dede’ olarak tanınan Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara gülümseyerek, "Evet" dedi. Işıkara, toplantı sonrasında kız öğrencilerle anı fotoğrafı çektirirken de, espiri yaptı.