Gündem Ahşap ev atağı

Ahşap ev atağı

13.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınında doğaya dönüşle birlikte ahşap yapılara yönelik talep patlaması yaşanıyor. İklim değişikliğini de dikkate alan Orman Genel Müdürlüğü, ahşap kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik proje geliştirdi.

Ahşap ev atağı

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - Milliyet’in ulaştığı, Orman Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu raporda, “Ahşap kullanımının yaygınlaştırılması” projeleri detaylı şekilde anlatıldı. Raporda, projeler; “Ahşap kullanımının yaygınlaştırılması”, “İbreli ağaç türlerinin mukavemet testlerinin yapılması”, “Türkiye’de rekabetçi, enerji verimli ahşap binaların teşvik edilmesi” şeklinde sıralandı. Ahşap yapıların teşviki için hazırlanan projelerin paydaşları ise, “Orman Genel Müdürlüğü, BM Kalkınma Programı, Türkiye Orman Ürünleri İhracatçılar Derneği, Boğaziçi Üniversitesi, Ulusal Ahşap Birliği, TOKİ ve Millî Eğitim Bakanlığı” olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Ahşap bina yapımı oranının 2030 sonunda 532 bin metrekare (yüzde 0.4), 2040’da 3 milyon metrekare (yüzde 3) olarak planlandığı belirtilen raporda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları tarafından ahşap kullanım mevzuatları hazırlanacağı belirtildi.

Ahşabın avantajları

Raporda, ahşap yapı malzemelerinin diğer malzemelere göre avantajları da şöyle ifade edildi:

- Ahşap yapıların çelik yapılara oranla daha ekonomik ve daha az çatı yüküne sahip olması mukavemet gücünü arttırır. Birleştirme ile elde edilen GLULAM (yapıştırılmış lamine ahşap) ile 55 metre açıklıklar geçilebilmektedir.

- Ahşap eşit kalınlıktaki betondan 15, çelikten 390 kat fazla ısı yalıtımı sağlar. Isınmada yüzde 40’a kadar enerji tasarrufu sağlar.

Haberin Devamı

- Çelik ve beton ısınmak için 2 ila 2.5 katı daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.

- Ahşap bir metrekarede çelikten yüzde 35, betondan yüzde 60 daha hafiftir.”

İklime olumlu etkisi

Raporda, ahşap kullanımının iklim değişikliği ve karbon tutulumuna olumlu etkileri de ele alındı. 2020 yılında 122 milyon metrekare inşaat yapıldığı vurgulanan raporda, “bu inşaatlarda kullanılan betonun emisyonu 1.9 top karbondioksit/metrekare. Toplam beton bina emisyonu 232 milyon ton karbondioksit. Ahşap binaların metrekareye karbon tutum miktarı ise 0.35 karbondioksit/metrekare” denildi. Bu binaların ahşaptan yapılması halinde 42.7 milyon ton karbondioksit tutulumu olacağına dikkat çekilen raporda, “Ahşap ve betondan sağlanan toplamda karbondioksit tutulumu ise 274.7 milyon ton olarak hesaplanıyor. Bu malzeme 20 milyon metreküp ahşap malzemeye denktir. 5 milyonmetreküp odun kullanılırsa 70 milyon ton karbondioksit kazancı sağlanır” değerlendirmesi yapıldı.

Mevzuat hazırlanacak

Raporda; hedeflenen çalışmalar özet şöyle anlatıldı:

- Dünya ve ülkemizde masif ahşap sektörü durum raporu ile ülkemiz için gelecek planlama, ‘Stratejik Ahşap Ürünler

Rehberi’ hazırlanması.

- GEF-7 kapsamında 3.8 milyon dolar dış kaynaklı hibe sağlanması.

- Ahşap Yapılarının Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik hazırlanması.

Haberin Devamı

- Ahşap yapılar için yapı ruhsatı ve kullanım ruhsatı müracaatlarında izlenmesi gereken yol ve yöntemlerin yeniden belirlenerek ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamuoyuna duyurulması ve bilinirliğin artırılması.