Gündem AİHM’ye başvurularda maalesef birinciyiz

AİHM’ye başvurularda maalesef birinciyiz

02.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamında dün Swiss Otel’de bir konferans düzenlendi.

AİHM’ye başvurularda maalesef birinciyiz

Konferansa, aralarında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Christos Giakoumopoulos, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munvera Vinals, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da bulunduğu pek çok hukukçu katıldı. Konferansta konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit darbecileri Avrupalılara anlatmakta zorlandıklarını söyledi.
AYM Başkanı Zühtü Arslan ise şunları söyledi: “AİHM’de aleyhinde en çok başvuru yapılan ülke sıralamasında Türkiye maalesef birinci. Bunda 15 Temmuz sonrası alınan tedbirlerin etkili olduğunu biliyoruz. AYM’ye 2012’den bu yana yapılmış 103 binin üzerinde bireysel başvuru var. Mahkememiz, 2 bin 219 hak ihlali kararı vermiştir. Bu ihlallerin çok büyük kısmı adil yargılama hakkının ihlaliyle ilgili. 1757 adil yargılanma hakkının ihlali kararı var. Bunların yüzde 84’ü de makul sürede yargılanma hakkının ihlaline ilişkin kararlar. Yargı sisteminin yapısal sorunu uzun yargılama. Tabi bunun artan dava yüküyle alakalı olduğunu biliyoruz.”