Gündem Aileler yüz yüze eğitimden yana

Aileler yüz yüze eğitimden yana

09.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Aileler yüz yüze eğitimden yana

2 ebeveyden 1’i, ‘13-18 yaş grubu aşılanmalı’ diyor

Haberin Devamı

Okullar yaklaşık 3 sömestir boyunca tam anlamı ile açık olamadı. Zaman zaman bazı sınıflardaki öğrenciler yüz yüze eğitime devam edebildi, ancak öğrencilerin çoğunluğu uzaktan eğitim görmek durumunda kaldı. Çocuklar fiziksel ve zihinsel gelişim döneminde önemli dezavantajlar ile karşılaştılar. Ve tabii çocuklarının tüm bu süre boyunca evde olmaları çalışan ebeveynler için ek yükler getirdi. Yeni öğrenim yılında yüz yüze eğitimin geniş çaplı olarak yeniden başlaması büyük önem taşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı niyet de bu yönde idi. Bakanlıktaki görev değişiminin bu niyeti nasıl etkileyeceğini göreceğiz.

Evet niyet ve ihtiyaç okulların açılması yönünde ama diğer yandan vaka sayısı günlük 25 bin sınırını aştı. Okulların açılacağına dair inanç haftalar ilerledikçe zayıflıyor. Geçen haftalarda her iki ebeveynden biri okulların açılacağını düşünüyorken oran üçte bire düşmüş durumda.

Haberin Devamı

Maalesef 18 yaş üstü vatandaşlar arasında 2 doz aşı olanların oranı da hâlâ yüzde 50’ye varamamış halde. Tüm bunlar, ebeveynler arasında okullar açılsa dahi çocuklarını gönderme konusunda tereddüt yaratıyor. Yaklaşık olarak her on ebeveynden altısı okulların açılma kararını doğru bulurken, üçü doğru bulmuyor. Konu çocuğunu okula gönderme noktasına geldiğinde daha pozitif bir tablo var, on ebeveynden yedisi çocuğunu okula göndereceğini belirtiyor. Ancak bu oran önceki haftalarda onda sekiz idi, artan vakalar olumsuz etkilemeye başlamış görünüyor.

Okulların açılabilmesi için aksiyon alınması gerekli. En temel aksiyon ise aşı. Ebeveynlerin yüzde 71’i öğretmenlere aşı zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirtiyor, hatta öyleki her on ebeveynden altısı çocuğunu okula göndermek isteyen ebeveynlere de aşı zorunluluğu getirilmesi gerektiğine inanıyor. Aşının zorunlu olmasına dair bu kararlı tutum mesele çocuklara geldiğince gevşiyor, her iki ebeveynden biri 7-12 yaş arasındaki çocuklara aşı yapılmaması gerektiği düşüncesinde, bu yaş grubundaki çocuklara da aşı yapılması gerekiyor diyen ebeveynlerin oranı yüzde 33. Çocuk yaşı büyüdükçe aşı taraftarlığı da artıyor, 13-18 yaş grubun çocukları için tablo tersine dönüyor, her iki ebeveynden biri bu gruptaki çocukların aşılanması gerektiği düşüncesinde.

Haberin Devamı

Bir ebeveyn olarak hep birlikte 6 Eylül’de okulların açılabilmesi için gerekenleri yapmaya odaklanmamızın şart olduğuna inanıyorum. Bu sadece öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynlerin başarabileceği bir şey değil. Toplum olarak gerekli koşulları oluşturmak için çalışmalıyız.

Yüz yüze eğitime yeniden başlayabilmek pedagojik, fiziksel/mental, sosyal, ekonomik…

Her açıdan çok önemli.

Ebevenylerin %57’si 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmesi kararını doğru buluyor

Soru:2021-2022 eğitim öğretim yılında 6 Eylül itibarıyla yüzyüze eğitimin başlaması kararına ilişkin görüşünüz nedir?

Mili Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan okulların 6 Eylül’de yüzyüze eğitime geçileceği kararını ebeveynlerin %57’si doğru bir karar olduğunu belirtirken %32’si bu kararın yanlış olduğu görüşünde.

Aileler yüz yüze eğitimden yana

Ebeveynlerin sadece %15’i çocuklarını okula göndermeyeceğini söylüyor

Haberin Devamı

Soru:Siz çocuğunuzu / çocuklarınızı 2021-2022 eğitim / öğretim yılında yüzyüze eğitim almak üzere okula yollayacak mısınız?

Her 10 ebeveynden 7’si çocuklarının artık yüz yüze eğitim almak üzere okula gitmesini istiyor. Her 10 ebeveynden 7’si çocuklarının artık yüz yüze eğitim almak üzere okula gitmesini istiyor. Sadece %15’lik bir kesim yollamak istemediğini belirtiyor. Geri kalanlar ise bu konuda daha kesin bir karar vermemiş durumda.

Aileler yüz yüze eğitimden yana

Ebeveynlerin %71’i ‘Öğretmelere aşı zorunluluğu getirilmeli’

Soru:Okulların açılabilmesi için tüm öğretmenlere aşı zorunluluğu getirilmeli mi?

Soru:Sizce çocuğunu okula gönderecek ebeveynlere aşı zorunluluğu getirilmeli mi?

Ebeveynler çocuklarının okula gidebilmesi için öğretmelere aşı zorunluğu getirilmesini istiyor. Ebeveynler çocuklarının okula gidebilmesi için öğretmelere aşı zorunluğu getirilmesini istiyor. Ancak konu ebeveynlerin aşılanması zorunluğu olduğunda bu karara destek veren ebeveynlerin oranı %60’a geriliyor.

Haberin Devamı

Aileler yüz yüze eğitimden yana

Ebevenlerin sadece %30’u okulların yüz yüze eğitime geçebileceği görüşünde

Soru:Milli Eğitim Bakanı  2021-2022 eğitim-öğretim yılı için 6 Eylül’de yüzyüze eğitime geçileceğini açıkladı. Siz bu tarihte yüzyüze eğitim
ile okulların açılabileceğini düşünüyor musunuz?

Her ne kadar ebeveynlerin çoğunluğu çocuklarının yüzyüze eğitim alması için okula göndermek istese ve yarısı 6 Eylül’de okulların yüzyüze eğitime geçme kararını doğru bulsa da, Temmuz ayının başında ebeveynlerin %47’si okulların açılabileceğini düşünürken, vaka sayılarındaki hızlı artıştan dolayı Temmuz sonuna  gelindiğinde bu görüş %30’lara geriliyor.

Aileler yüz yüze eğitimden yana

Konu çocuklarının aşılanması olduğunda ebeveynler daha temkinli

Soru: …… yaş grubu çocuklara aşı yapılması konusundaki görüşünüzü aşağıdaki ifadelerden hangisi en iyi şekilde açılar?

Gerek öğretmenlerin aşılanması gerekse de ebeveynlerin aşılanması ile mukayese edildiğinde, ebeveynler konu çocukları olduğunda aşılanmaları konusunda daha çekimserler. 13-18 yaş aralığında çocuğu olan ebeveynlerin %45’i çocuklarının aşılanmasını isteyeceğini belirtirken, bu oran 7-12 yaş grubu çocuklar olduğunda %20’ye geriliyor.

Aileler yüz yüze eğitimden yana

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 27 - 30 TEMMUZ 2020