Gündem Akar’ı ikna etmezsen ‘Öldürürüz’ dediler

Akar’ı ikna etmezsen ‘Öldürürüz’ dediler

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Orgeneral Akar’ın emir subayı tarafından karargâha çağrıldığını söyleyen Dişli, ifadesinde “Benden Akar’ı ikna etmemi istediler. Beni ölümle tehdit ettiler. Bunun üzerine ikna için Orgeneral Akar’ın odasına girdim” diye konuştu

Akar’ı ikna etmezsen ‘Öldürürüz’ dediler

Darbe soruşturması kapsamında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın şikayetçi olduğu Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, ifadesinde, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kurtarıldıktan sonra Çankaya Köşkü’ne giden Akar’la birlikte buraya ve TBMM’ye gelen ancak daha sonra gözaltına alınan Dişli, ölümle tehdit edildiği için Genelkurmay Başkanı’na darbecilerin taleplerini iletmek zorunda kaldığını anlattı.

Dişli, ifadesinde, Akar’ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan tarafından olay gecesi saat 19.30 sıralarında karargaha çağrıldığını söyledi. Kendisinden Akar’ı darbeye ikna etmesinin istendiğini söyleyen ancak kimin istediği konusunda isim vermeyen Dişli, “İkna etmezsen sonu Rüştü Erdelhun (27 Mayıs darbesine olur vermediği için askerler tarafından tutuklanan Genelkurmay Başkanı) gibi olur” dediklerini anlattı. Dişli, bunun üzerine ikna için Akar’ın odasına girdiğini, darbe olduğunu, yönetime el konulduğunu söylediğini belirtti.

Akar’ın, “şaka mı yapıyorsun?” diyerek güldüğünü, kendisinin ise durumun ciddi olduğunu, bildiriyi imzalamasını istediklerini, gözlerini kararttıklarını söylediğini anlatan Dişli, odadayken karargahtan silah sesleri geldiğini söyledi. Akar’ın emir vermesi üzerine dışarıya çıktığını belirten Dişli, Yaşar Güler’in yaverlerinden birinin vurulmuş olduğunu gördüğünü, durumu Akar’a bildirdiğini söyledi.

‘Rütbelerini taktım’

Dişli, daha sonra özel harekâtçı giyimli kişilerin odaya girerek, Akar’a plastik kelepçe taktıklarını söyledi. Direndiğini söyleyen Dişli, “Komutanı yerden kaldırdım. ‘O bizim komutanımız’ diye tepki gösterdim. Hatta Genelkurmay Başkanı’nın bu sırada yere düşen apoletlerini alıp yerine taktım. Genelkurmay Başkanlığı’na mesai saatlerinde silah ve telefonlar bırakılarak girilir, o yüzden yanımda silah yoktu” dedi.

Alçak uçuş yapan uçakların bombalama sesleri gelince darbecilere Akar’ın güvenli bir yere götürülmesini ilettiğini kaydeden Dişli, “Genelkurmay’a helikopter getirdiler. Bindik, 20 dakika sonra Akıncılar Üssüne geldiğimizi fark ettik” ifadesini kullandı.
Üste Akar’ın kendisine dışardakilerle görüşülmesi ve ne istediklerini öğrenme emrini verdiğini anlatan Dişli, bunun üzerine oda dışına çıktığını, Kubilay isimli bir paşa ile görüştüğünü kaydetti. Dişli, görüştüğü kişilerin ülke yönetimine Yurtta Sulh Komitesi’nin el koyduğunu, bir bildiri hazırladıklarını, Akar’ın bu bildirisi imzalamasını, canlı yayında okuması söylediklerini anlattı. Akar’ın bunu reddettiğini belirten Dişli, sonrasında telefonla Başbakan, Bakanlar, MİT Müsteşarı ile görüşerek durumu anlattığını söyledi.

Akar, Akın Öztürk’ü arattı

Akar’ın isteği üzerine tutuklanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı, YAŞ üyesi Akın Öztürk’ü aradığını belirten Dişli, “Akın Öztürk, üzerinde sivil kıyafetlerle üste geldi. Akın Öztürk’e olayları anlattım. Akın Öztürk, yaşanılanlara sert tepki vererek, dışardakilere bağırdı” dedi. Sabah darbecilerni dirençleri kırılınca kendilerine verilen helikopterle Çankaya Köşkü’ne indiklerini belirten Dışyı, “Abim Şaban Dişli, beş dönemdir Ak Parti’den milletvekilidir. Ben bu işin mağduruyum. Darbe listesinde neden ismimin geçtiğini bilmiyorum. Beni mağdur edenlerden şikayetçiyim” dedi.