Gündem AKM’den APM’ye

AKM’den APM’ye

19.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı olaylarının ardından AKM’nin otoparkında çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA herhangi bir toplumsal olaya karşı hazır bekletiliyor. Sivillerin girişinin yasaklandığı otoparkın kapısında 24 saat nöbet tutan polisler “Burası emniyet mensuplarına ait” diyor

AKM’den APM’ye

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) polis karakolu olduğuna ilişkin iddialara açıklık getirilmesi için İçişleri Bakanı Muhammer Güler ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e soru önergesi vermesiyle başlayan tartışma sürüyor. Oran, Güler’e, “AKM’yi polis işgalinden kurtaracak mısınız? Kültür merkezini karakola, cephaneliğe dönüştürmek mutad uygulamanız mı? AKM’yi karakola dönüştürmeye Kültür Bakanlığı mı izin verdi?” diye sordu.

İnternette kampanya
Polisin AKM’yi mühimmat deposu olarak kullandığı iddialarının yanı sıra AKM’ye ait otoparkın polise tahsis edilmesi de vatandaşın tepkisine neden oldu. Çevik kuvvet ekiplerinin ve polis otobüslerinin AKM ve çevresinden bir an olsun ayrılmaması nedeniyle vatandaşlar sosyal paylaşım sitesi Twitter’da “EmniyetAKMyiterket” etiketiyle kampanya başlattı. Yıkılması gündemde olan AKM’ye ve otoparkına dün de sivil vatandaşların girmesi mümkün olmadı. AKM’ye ait otoparkta çok sayıda polis otobüsü ve TOMA ile birlikte onlarca çevik kuvvet polisi dün gün boyu herhangi bir toplumsal olaya karşı hazır bekledi.
AKM’nin giriş kapılarında ellerinde silahlarıyla nöbet tutan polisler, otoparka girmek isteyen vatandaşları “Burası emniyet mensuplarına ait” diyerek sık sık uyardı. Gezi Parkı’na müdahalenin ardından emniyet mensupları tarafından koruma altına alınan AKM’de, yaklaşık 3 aydır polis sürekli olarak nöbet tutuyor.

AKM yıkılacak mı?
Çevredeki vatandaşlar ise otoparka dahi sivil vatandaşların alınmamasına tepki gösteriyor. Restorasyon amacıyla söküm işlemleri tamamlanan AKM’deki çalışmalar Gezi olaylarıyla birlikte durduruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 Haziran’da yaptığı konuşmada AKM’nin yıkalacağını yerine de opera ve kültür merkezi yapılacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın bu açıklamasından birkaç gün önce de Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyon projesini durdurmuştu.