Gündem AKUT’tan ‘afet turizmi’ uyarısı

AKUT’tan ‘afet turizmi’ uyarısı

12.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremlerde akreditasyonu olmayanların enkaz bölgesine gelmesinin ‘afet turizmi’ yarattığını savunan AKUT temsilcisi, ‘Üzerine her kırmızıyı giyen enkaza inmesin’ dedi

AKUT’tan ‘afet turizmi’ uyarısı

AKUT Temsilcisi Murat Harun Öngören, depremlerde akreditasyonu olmayanların enkaz bölgesine gelmesinin “afet turizmi yarattığını” savunarak, “Üzerine her kırmızıyı giyenlerin afet sahasına gitmemesi” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan AKUT Seminer Birimi Sorumlusu Murat Harun Öngören, 3 bin 494 operasyonda toplam 4 bin 279 canlının kurtarılmasını sağladıklarını kaydetti.

‘Zorlaştırıyorsunuz’

Öngören, afet sahalarını gereğinden fazla ekiplerin inmesi halinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtirken, “afet turizmi” uyarısını şöyle yaptı:

“Saha tecrübemiz bize gösterdi ki herhangi bir şekilde akreditasyondan geçmemiş, arama kurtarmayla ilgili sahada çalışabileceğini düşünen yapılar da sahaya geliyor ve bu afet turizmini oluşturuyor. İzmir’de 7 bin kurtarma personelinin sahada çalıştığı rakamı verildi. Herkes yardım etme isteğiyle geldi, pandemi de var. Başka riskler doğmaya başlıyor. İyi bir akreditasyon uygulanabilir ise sahaya inecek ekiplerin kapasiteleri ölçülür, değerlendirilir.

Haberin Devamı

Bunun için STK’lardan, üniversitelerden, AFAD bünyesindeki eğitmenlerden bir heyet kurularak bu akreditasyonlar gerçekleştirilir. Böylelikle sahaya giriş çıkış daha kontrollü hale getirilebilir. Üzerinize her kırmızıyı giydiğinizde o sahaya gidebileceğinizi düşünmemelisiniz. AFAD’ın işini zorlaştırıyorsunuz.”

‘7 TL’lik harcamayla aynı’

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise, afet olmadan önce risk azaltma faaliyetlerinin önemine dikkat çekti.

Kınık, “Afet öncesinde yaptığınız 1 liralık harcamayla afet sonrası yaptığınız 7 liralık harcama aynı değerde sonuç oluşturuyor. Koruyucu hekimlik gibi, hastalanmadan önce aşılama yapmak gibi afet öncesine odaklanırsak bu hem can ve mal kayıplarını azaltıyor hem de maliyeti daha düşük ve sosyal etkisi daha yüksek bir ortam sağlıyor. Devletimizin vizyonu ve stratejisi bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

Yazarlar