Gündem ALES başvuruları ne zaman başlayacak? ALES’te yapılan değişiklikler…

ALES başvuruları ne zaman başlayacak? ALES’te yapılan değişiklikler…

19.09.2017 - 10:40 | Son Güncellenme:

ALES başvuru işlemleri 26 Eylül tarihinde başlayacak. Ekim ayında düzenlenecek ALES için değişiklikler yapıldı. Puanların geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Sınav soruları ve süresi azaltıldı. ALES ne zaman yapılacak? Sınav başvurusu nasıl yapılır?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak ALES’te yapılan değişiklikler…

ALES başvuru işlemleri 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınav başvurusu, ÖSYM aday işlemleri sistemine aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile girilerek yapılacak. Sınav için belirlenen süre içerisinde başvurusunu tamamlayamayan adaylar geç başvuru gününde başvurularını yapabilirler. Geç başvuru gününde normal sınav ücretinden fazla ücret alınır.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Gelecek ay uygulanacak sınavdan başlamak üzere, ALES için değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler kapsamında; Sözel-1 ve Sözel-2 testleri ile Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri kaldırıldı. Sınav sadece sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sınav süresi 180 dakikadan 150 dakikaya, sınav soru sayısı da 160’tan 100’e düşürüldü. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplama işlemlerinde değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanı için sözel ve sayısal testlerin etkisinin yüzde olması kararlaştırıldı.

Yapılan değişiklikle ilgili YÖK Başkanı Yekta Saraç şu açıklamalarda bulundu;

Haberin Devamı

‘’Yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında, uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES’in yeniden düzenlenmesi öncesinde, uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirdi ve sonucunda bu düzenleme yapıldı.”

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılır. Adayların sınav başvurusu yapabilmeleri için sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Son 50 ayda çekilen fotoğraflar güncel olarak sayılır. Fotoğrafı güncel olmayan adaylar başvurularını sadece başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinde adayların hem fotoğrafları güncellenir hem de sınav başvurusu gerçekleştirilir. Bu işlem için adaylardan 5 Türk Lirası ücret alınır.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı
Adaylar bu ödeme seçenekleri dışında ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanını kullanarak da sınav ücreti ödeyebilir.