Gündem ALES nedir, ALES puanı ne işe yarar?

ALES nedir, ALES puanı ne işe yarar?

30.05.2018 - 20:22 | Son Güncellenme:

Açılımı Akademik Pesonel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES lisansüstü eğitim başvurularında ve öğretim üyesi dışındaki akademik personel kadrolarına başvurularda gerekli olan bir sınav sistemidir. ALES sınavına giriş şartları nelerdir, sınav puanıyla neler yapılabilir gibi soruların cevaplarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

ALES nedir, ALES puanı ne işe yarar

ALES nedir, ALES puanı ile ne işe yarar?

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından düzenlenen , öğretim üyesi dışındaki akademik kadrolara (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman,uzman gibi) yapılan alımlarda ALES sınavından alınan puan şartı vardır. Lisans eğitiminin ardından tezli yüksek lisans eğitimine başlanmak istendiği takdirde ALES sınavına girilir ve sınavdan aldığınız puan dikkate alınır. Tezsiz yüksek lisans eğitiminde ALES şartı aranmaz. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gidecek adayların seçiminde de ALES puanı şartı aranır.

ALES KPSS’nin aksine bilgi ağırlığı olmayan, analitik düşünmeyi esas alan bir sınavdır. Soruların bilgi ağırlıklı olmaması birçok kişi tarafından kolay olarak yorumlanabilir fakat soru tarzlarına alışılmadığı takdirde sınavda başarılı olunması oldukça zordur. Sözel 1 ve Sözel 2 kısımlarında sözel mantık soruları varken, Sayısal 1 ve Sayısal 2 kısımlarında sayısal mantık soruları yer alır. Bu mantık soruları ilk bakışta oldukça zor görünse de tablo çizme mantığı kavrandığı zaman oldukça basitleşecektir.

Haberin Devamı

ALES’e kimler girebilir?

Bir lisans programında eğitim gören ya da mezun olmuş herkes ALES’e girebilir. Yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve okulunun denklik belgesi bulunan kişiler de bu sınava başvurabilirler. Özellikle tezli yüksek lisans başvuruları için ALES en önemli kriterlerden bir tanesidir.

ALES’e girme sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Adaylar dilediği sürece sınava başvuru yapabilirler. Sınav sonucunda bir yere başvuru yapılmışsa adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanına bakılır.

ALES ne zaman yapılır?

ÖSYM tarafından uygulanan bu sınav ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez yapılır.

ALES puanı açıklandıktan sonra 3 yıl geçerliliğini korur.

ALES’te sınav süresi ne kadardır?

Sınav süresi toplamda 150 dakikadır. Uzun gibi görünen bu süre birçok adaya yetmemektedir. Bu nedenle soruların püf noktalarını öğrenmek sınavda size kolaylık sağlayabilir.