Gündem ALES sınav sonuçları açıklandı mı? Tüm gözler ÖSYM'de...

ALES sınav sonuçları açıklandı mı? Tüm gözler ÖSYM'de...

24.12.2016 - 17:24 | Son Güncellenme:

18 Aralık tarihinde yapılan ALES sınavının sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. ÖSYM konu ile alakalı henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. ALES sınav sonuçları açıklandığında ÖSYM sonuç sayfasında görüntülenecek.

ALES sınav sonuçları açıklandı mı Tüm gözler ÖSYMde...

ALES, farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli görevler almak, yüksek lisans öğrencisi olmaya hak kazanmak ya da akademik personel olmaya yaklaşabilmek, akademik kariyere giriş yapabilmek için veya çeşitli üniversite fakültelerinde ve yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına girebilmek adına yapılır. Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, lisans eğitimi devam eden veya lisans eğitimini tamamlamış kişilerin başvurduğu bir sınav olan ALES, her sene ülkemizde birçok sınav merkezinde iki döneme ayrılarak yapılır. Bu dönemler bahar ve güz dönemleridir. Bahar toplam iki kere yapılan sınavların güz dönem sınavı 18 Aralık 2016 tarihinde Pazar günü saat 09.30-12-30 arasında gerçekleştirildi. Bu dönemler ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUYOR?

Senenin ikinci ALES’i olan ve ÖSYM tarafından hazırlanan sınav geçtiğimiz Pazar günü 18 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşti. Bu sınavı atlatan adayların şimdi aklındaki soru ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı. Senenin ilk dönem sınavı olarak 8 Mayıs günü düzenlenen ALES bahar dönemi sınavında sınav sonucu 17 gün sonra 25 Mayıs’ta açıklanmıştı. ÖSYM’nin sitesinden takip edebileceğiniz sınav sonucu ile ilgili duyurularda henüz sınav sonuçları ile ilgili bir bilgi bulunmamakta, ancak bugüne kadar düzenlenip açıklanmış olan sınavlara bakıldığında, sonuçların açıklanacağı tarihin 5 Ocak 2017 olabileceği düşünülüyor. Senede iki kez girebileceğiniz ALES’te aldığınız bir sonucun 3 sene geçerliliği bulunuyor.

ALES SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Yurt dışında lisans eğitimini bitirip ülkemizde akademik kariyerine başlamak amacıyla denklik başvurusu yapıp başvurusu kabul edilmiş kişiler, hali hazırda ülkemizde bir lisans eğitimi programına dahil ve bu programı başarıyla bitirebilecek durumda olan kişiler ve bir lisans eğitimi programından mezun olan kişiler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin açıkladığı kanun hükmünde kararname uyarınca ALES’e girmeye hak kazanan kişilerdir. Bütün bu şartları sağlıyorsanız, ALES akademik kariyer içerisinde eğitim öğretim planlamacısı, öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi gibi kadrolara açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolara naklen atanabilmek için girilmesi zorunlu bir sınavdır.

ALES'İN BAŞVURU YOLLARI NEDİR VE SORU SİSTEMİ NASIL İŞLER?

Tek oturum olarak gerçekleştirilen ALES, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu her şehirde ve Lefkoşa’da düzenleniyor. Dilediğiniz kadar girme şansına sahip olduğunuz ALES’e senede iki kez girebilir, daha yüksek olan puanınızla açık olan kadrolara başvurabilirsiniz. Test şeklinde oluşturulan sınavda Sınav içerik olarak Sayılsal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 bölümleri bulunmaktadır. Bir Sayısal-1 sorusunun, sayısal alandan giren bir aday için ağırlık puanı 0.35 iken, bu sorunun sözel öğrencisi için ağırlık puanı 0.2 olduğu ALES’te 3 saat kadar bir süreniz var. Sözel alanda tercih yapacak olan adaylar için Sözel-1 ve Sözel-2, bölümü sayısal olan ve sayısal alanda tercih yapacak adaylar için Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri bulunmaktadır. Bütün bu aşamalardan sonra sınav tarihinden kısa bir süre sonra sınav sonuçları ÖSYM tarafından açıklanır.
ÖSYM merkezlerinden veya internet üzerinden başvurulabilecek sınavda, daha sonra ÖSYM resmi sitesi üzerinden başvuru sürecini takip edebilirsiniz. Sözel veya sayısal alanda gerçekleştireceğiniz sınava giriş yeriniz şehrinizin hangi bölgesini tercih ettiğinize göre değişkenlik gösterebilir, bu seçimi yaptıktan sonra ALES giriş yerinizi ÖSYM’nin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.