Gündem ALES sonuçları belli oldu!

ALES sonuçları belli oldu!

04.01.2017 - 09:32 | Son Güncellenme:

18 Aralık 2016 Pazar günü gerçekleştirilen ALES güz dönemi sınav sonuçları açıklandı. ALES sonuçlarına ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden ulaşmak mümkün. ALES sonuçları ile ilgili detayları bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

ALES sonuçları belli oldu

Lisans eğitimini tamamlamış olan kişiler için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınav sistemi olan ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. Kişiler lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra eğer kariyerlerine uzman, öğretim görevlisi, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı ya da okutman olarak devam etmek istiyorlarsa ALES’ten yararlanmaktadırlar. Henüz bu kariyerler ulaşmadan kişilerin gerekli yerlerde yüksek lisans yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ise hem ülkemizde hem de yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen bireyler de yine, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda da yararlanabilirler. ALES sınav uygulaması Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından oluşturulan bir sistemdir. Bu nedenle de soru ve cevaplar ÖSYM tarafından hazırlanmaktadır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kere gerçekleştirilen bir sınav uygulamasıdır. ALES ilkbahar dönemi sınavı 8 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmiş ve sınav sonucu ise 25 Mayıs Çarşamba günü açıklanmıştı. İlkbahar dönemi ALES sonuçları çok kısa bir sürede açıklandığından dolayı güz dönemi sınavına giren adaylar sonuçların açıklanmasını heyecanla bekliyordu. Nihayet bu heyecanlı bekleyiş Cuma gecesi son buldu ve ALES sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı.

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, 18 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen ALES’te sorular tekrar analiz edildi ve değerlendirildi. Daha sonra ise ÖSYM yetkilileri tarafından sözel 2 testinde yer alan 24. Soru iptal edildi. Ayrıca yine ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklama bağlamında sınav sonuçları 30 Aralık 2016 22.35’ten itibaren ÖSYM’nin resmi internet sitesinden öğrenilebildi. ALES ilkbahar ve güz dönemi sınavlarına giren milyonlarca öğrencinin aklında olan bir diğer soru ise, girdikleri ALES’in sınav puanının kaç yıl geçerli olduğudur. Bu çerçevede baktığımızda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES sınavın yapılmış olduğu tarihten itibaren üç yıl geçerlidir.

ALES Sınav Sonucu Nasıl Öğrenilir?

BağlantıAkademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı sonuçları açıklandığından dolayı sınava giren milyonlarca aday sınav sonuçlarını nasıl öğreneceklerini merak ediyorlar. ALES sonuçlarını öğrenmek isteyen bir kişi öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesi olan https://sonuc.osym.gov.tr adresine giriş yapmalıdır. Bu siteye girdikten bir sonraki aşama ise TC kimlik numarasını ve şifresini gerekli yerlere yazarak sınav sonucunu öğrenebilir.

ALES’te Uygulanan Puan Sistemi

ALES sınav uygulaması kapsamında uygulanan puan sistemi adayların yükseleceği alanlara göre değişiklik göstermektedir. Bazı üniversitelerin tezsiz yüksek lisans bölümleri ALES puanı istemeyebilmektedir. Fakat buna rağmen çoğu üniversite ALES başarı puanını göz önünde bulundurur. Bu bağlamda ALES başarı puanı istemeyen üniversiteler haricinde yüksek lisans programları ALES sonbahar başvuru kılavuzundaki puanlama sistemine göre yapılmaktadır. Adayların ALES üzerinden başvurmuş oldukları yüksek lisans programı kapsamında en az 55 puan almaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra lisans diploması ile doktora ya da sanatta yeterlik programına başvuracaklar olan bireyler ise en az 80 puan almalıdırlar. ÖYP olarak bilinen Öğretim Üyesi Yetiştirme programı ise daha çok araştırma görevlisi olmak isteyen bireyler için önemli bir husustur. Eğer kişi öğretim üyesi olacak ise, her bir Öğretim Üyesi Yetiştirme programı için bir ÖYP puanı hesaplanmaktadır. Öğretim Üyesi Yetiştirme puanı şu şekilde hesaplanmaktadır: Kişinin lisans not ortalamasının %35’i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı puanının % 50'si ve yabancı dil sınavı puanının ise % 15'i dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Tüm bunlar haricinde ise Alan Sınav Puanı da bu aşamada önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Alan Sınav Puanı ile Öğretim Üyesi Yetiştirme uygulaması kapsamında araştırma görevlisi olmak isteyen bireylerin lisans not ortalamasının % 20'si, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı puanının % 25'i, Alan Sınav Puanının % 40'ı ve Yabancı Dil Sınavı Puanının ise % 15'i alınarak hesaplanmaktadır.

ALES Başvuru Ücreti

ALES başvuru ücretlerine baktığımızda ise öncelikle sınava giriş ücreti 80.00 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca 80 TL’nin haricinde 3 TL ise yine başvuru sırasında verilmesi gereken evrak ücretlerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra yeni fotoğraf ücreti 10 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca ALES sonuçlarını öğrenmek isteyen kişi, internet üzerinden öğreneceği için ise şifre ücreti 5 TL’dir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na katılacak olan adaylar sınav katılım ücretini, ÖSYM’nin resmi sitesinden ödeyebilme imkanına sahipler. Bu ödemeler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesinden yapılmaktadır. Ayrıca yine bu başvuru ücretleri ÖSYM tarafından belirlenmiş olan bankalara da yapılabilir. Ayrıca Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı başvuruları da ÖSYM tarafından oluşturulan resmi sitesi üzerinden yapılabilmekte. Bu başvuru işlemi için kişinin ÖSYM sitesi üzerinden TC kimlik numarasını ve şifresini girmesi gerekmektedir.