Gündem ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? (ALES 2016)

ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? (ALES 2016)

17.12.2016 - 19:56 | Son Güncellenme:

ALES sınavı bugün gerçekleişti. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi için ALES'e giren adaylar, sınavın sorularını ve cevaplarını oldukça merak ediyorlar. Bugün yapılan ALES sonuçları ise 15 gün içinde açıklanması bekleniyor.

ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı (ALES 2016)

ALES bu sabah gerçekleşti. Binlerce öğrenci Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi için ALES' e girerek ter döktü. Sınavın ardınan adaylar merakla soru ve cevapları merak ediyor. ALES soru ve cevaplar ise henüz açıklanmadı. ALES sonuçları, açıklandığı günden itibaren üç yıl boyunca geçerli olacak.

Bir diğer merak edilen şey ise puanların nasıl hesaplanacağıdır. ALES sınavında dört farklı test bulunmaktadır. Adayların bu dört testin en az üçünü çözmesi gerekmektedir. Çözülecek olan testlere ve bu testlerde yer alan sorulara göre bir puan hesabı yapılabilmektedir. Yapılacak olan puan hesabı, ilgili kılavuz içerisinde yer almaktadır.

ALES başvurusu sırasında herhangi bir eğitim bilgisi şartı olmadığı için, sınav için başvuru yaparken sistemde eğitim bilgilerini eksik gören kişilerin bu konuda herhangi bir endişeye kapılmalarına gerek yoktur. Sistemde yer alan bilgiler ile başvuruda bulunmaları mümkündür. Güncel olarak başvuru yapmak isteyen adayların onaylı diploma örnekleri ile birlikte herhangi bir ÖSYM sınav koordinatörlüğüne gitmeleri gerekmektedir. Eğer, sınav başvurunuzu yaparken okuyor görünüyorsanız bunun da ALES başvurusunda eğitim bilgisi şartının olmadığından kaynaklanarak bir problem teşkil etmeyeceğini de söyleyelim.

ALES Ne Zaman Açıklanacak?

Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ya da kimlikleri olmayan adaylar için verilen Y.U numaraları ile birlikte şifrelerini girerek, ÖSYM aday işlemleri sisteminden görebilmektedir. Adaylar, aday işlemleri sistemlerine girebilmek için, ÖSYM’nin sitesini ya da mobil uygulamasını kullanabilirler.

ALES sonuçları hem Türkçe hem de İngilizce bir şekilde açıklanacaktır. Sonuçlar, adaylar tarafından yapılan doğru ve yanlış cevap sayılarına göre hesaplanacak ve buna göre adayların başarı sıraları belirlenecektir. Şu an ALES sınav sonuçları ile ilgili olarak bir açıklama yapılmamış olsa da sınav sonuçlarının her zamanki gibi kısa bir süre içinde açıklanacağını da söyleyebiliriz.

ALES İtirazlar

ALES sonuçları açıklandığı günden itibaren adaylar on gün içerisinde itiraz hakkını elde ederler. Gerçekleşecek olan bu on gün, sınav sonuçlarının açıklandığı günden bir gün sonra başlayacaktır. Sınav ve yerleştirme sonuçlarının incelenmesini isteyen adayların bu günler içerisinde Genel Amaçlı Dilekçe örneğine gerekli bilgileri girdikten sonra merkezlere başvurmaları gerekmektedir.

Eğer ALES soruları ile ilgili herhangi bir itirazınız bulunuyorsa, sınavın ardından geçen bir gün ile birlikte bugünden sonra geçecek olan üç gün içerisinde sınav sorularına itiraz edebilme hakkına da sahip olursunuz.

Yapılacak olan her türlü itiraz, adayın elinde yer alan dava açabilme hakkı için geçerli olan on günlük zaman aşımı süresini durdurması mümkün değildir. Adayların inceleme masraflarının karşılığını da Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına yatırmaları ve yatırılan bu ücrete karşılık bir dekont almaları gerekmektedir. Alınan bu dekontun da gönderilecek olan dilekçeye eklenmesi adayların yapması gereken bir diğer şeydir. Dilekçenin ÖSYM sınav hizmetleri daire başkanlığı 06800 Bilkent / Ankara adresine ulaştırılması gerekmektedir. Süre hesabına ÖSYM Genel Evrak kaydına ilişkin olarak giriş tarihi esas alınacak olup, süresi geçtikten sonra yapılacak olan itirazların, üzerinde adaya ait kimlik numarası, adres, evrak referans numarası vb. bilgilerin eksik olduğu, imzalanmayan, beraberinde banka dekontu bulunmayan dilekçelerin ise işleme alınmayacağı ve cevaplanmayacağı da bilinmelidir.