Gündem Alo! 10 numara yağ var mı?

Alo! 10 numara yağ var mı?

19.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da 10 numara madeni yağ operasyonu yapan polis, bir satıcının “mobil satış” sistemi kurduğunu tespit etti. Polis, yağ satıcısına Elmadağ ilçesi yakınlarında boş bir arazide TIR’a satış yaparken suçüstü yaptı.

Alo 10 numara yağ var mı



İçişleri Bakanlığı’nın, bazı yolcu otobüslerinin karıştığı ölümlü kazalara neden olduğu gerekçesiyle kullanımına izin vermediği 10 numara yağ satışlarını denetlemek amacıyla Ankara’da operasyon gerçekleştiren polis, ilginç bir yöntemi ortaya çıkardı. Yapılan tüm denetimler ve operasyonlara karşın, mazottan daha uzuc olması nedeniyle özellikle ağır vasıta olarak adlandırılan otobüs, kamyon ve TIR’larda gerek mal sahipleri gerekse sürücülerin tercih ettiği 10 numara yağların satışında mobil satışa geçildiği tespit edildi. Savcılık talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, geçen salı Ankara’nın Elmadağ ilçesinde operasyon gerçekleştirdi.
Arazide satış yapılıyor
Polis operasyonundan kurtulmak amacıyla kendisine ait yağ deposundaki yağların satışı için, “mobil dağıtım ve satış” sistemi kuran H.K. adlı yağ satıcısının, daha önceden kendisinden alışveriş yapan alıcılarla cep telefonu aracılığıyla bağlantı kurduğu belirlendi. Satıcı H.K.’nın oluşturduğu listede yer alan müşterilerin, Ankara yakınlarına ulaştıklarında ihtiyaçları olması halinde, H.K.’yı cep telefonundan arayıp satış için randevulaştıkları belirlendi. Kendisine ait kamyonetle beraberinde 10 numara madeni yağ götüren H.K.’nın, boş arazi ve otoparklarda satış işlemini gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
H.K.’yı takibe alan polis, yağ satıcısının geçen salı kendisini arayan Ö.H. adlı TIR sürücüsüyle Kırıkkale yolu üzerindeki Elmadağ’da buluşma planladı. Kamyonetine yüklediği çok sayıda yağ tenekesiyle Elmadağ’a giden H.K., anlaştığı Ö.H.’nin TIR’ına yasadışı biçimde yağ satışı ve dolumu yaparken suçüstü yakalandı. Ankara Emniyeti’nden gelen sivil polisleri karşısında gören iki şüpheli, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yakalamanın ardından polis, hem iki şüpheliyi hem de madeni yağları emniyete getirdi. İki şüpheli hakkında savcılık talimatıyla adli soruşturma başlatıldı.
En az 200 lira kâr
Milliyet’e bilgi veren yetkililer, mazotun litre fiyatından ortalama 1-1,5 lira daha ucuza satılan 10 numara madeni yağın, araç sahiplerine ya da sürücülerine bir depoda yaklaşık 200-250 liralık kâr ettirdiğini söyledi. Buna karşın, madeni yağ, araçların mekanik sisteminde yarattığı sorunlar nedeniyle kimi zaman yolcu otobüslerinde yangın çıkarmasına, kimi zaman da araçlarda ölümlü kazaların yaşanmasına neden oluyor.