08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Hat aracılığıyla, tespit edilen bağımlılık düzeyine göre, kişiye özel sigara bırakma planı yapılıyor ya da hekim kontrolünde sigarayı bırakmak isteyenler, sağlık birimleri hakkında bilgilendirilerek polikliniklere yönlendiriliyor.
Kişinin talep etmesi halinde operatörler aracılığıyla kendisine en yakın sigara bırakma polikliniklerinden randevusunun da alındığı hat aracılığıyla, planlamaları yapılan kişiler, geri dönüş aramalarıyla bir yıl boyunca destekleniyor.
Bu geri dönüş aramalarıyla kişilerin sigarayı bırakma durumları takip edilerek, süreçte yaşayacakları muhtemel sıkıntılarla baş etme konusunda cesaretlendirilip motivasyonlarının arttırılması sağlanıyor. Bu kapsamda takip edilen kişilerden ortalama yüzde 8’inin sigarayı bıraktığı tespit edilirken, bu oran dünya ortalamasının oldukça üzerinde yer alıyor.
415 poliklinik
Öte yandan, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 2009’da hizmete başlayan sigara bırakma polikliniklerinin sayısı 62’den 415’e ulaştırıldı. Ayrıca, 1 Ocak 2009-31 Aralık 2017’de polikliniklerde 1 milyon 982 bin 313 muayene yapıldı. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ancak henüz Türkiye’de geri ödeme kapsamında olmayan “Vareniklin” ve “Bupropion” etken maddeli ilaçlardan 2010’da, toplam 361 bin kutu satın alınarak hekimler tarafından tedaviye uygun görülen 250 bin hastaya verildi. Sonrasında 23 Şubat 2015 itibarıyla Sağlık Bakanlığı’nca alımı yapılan 600 bin kutu ilaç da ülke genelindeki sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla uygun hastalara ücretsiz olarak sunuldu.