Gündem Altın Palmiye dökülüyor!

Altın Palmiye dökülüyor!

18.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

19 filmin yarıştığı Altın Palmiye ödülü yarışmasının adaylarının yarısı geride kalırken, güçlü adaylar yerine hayalkırıklığı yaratan filmler Cannes’a damga vurdu

Altın Palmiye dökülüyor

68. Cannes Film Festivali’nin 19 filmin yarıştığı Altın Palmiye ödüllü ana yarışmasının neredeyse yarısı geride kalırken yarışmada henüz bir favori belirmedi. Tam tersine önemli yönetmenlerin filmleri hayalkırıklığı yaratıyor. Hayalkırıklığı listesinin tepesinde çok parlak bir dönem geçiren Matthew McConaughey’in başrolünde yer aldığı Gus Van Sant imzalı ‘The Sea of Trees’ bulunuyor. ABD’li bir adamın Japonya’daki bir ormana intihar etmek için gitmesini konu alan, spiritüel metninden karakterin travmasının merkezine hiçbir detayında işlemeyen film, bu yıl gösteriminin ardından yuhalanan ilk film oldu.
‘Elephant’la Altın Palmiyeli yönetmenin acemi işi filmi Cannes’da tek kelimeyle şaşkınlık yarattı.
Diğer yanda genç bir yönetmen olgun bir filmle yarışmanın en beğenilenlerinden biri: Macar yönetmen Laszlo Nemes’in yönettiği ‘Son of Saul’. 2. Dünya Savaşı’nda Auschwitz toplama kampında gaz odalarında çalışmaya zorlanan bir esirin hikâyesini anlatan film, izleyiciyi alt üst eden, bir ilk film olmasına rağmen kelimenin tam anlamıyla usta işi bir yönetmenlik gösterisi. Nemes, En İyi Yönetmen ve Jüri Özel ödüllerinin iddialı bir adayı.
İtalyan yönetmen Matteo Garrone, ‘Tale of Tales’ ile ilk İngilizce filminde iyi bir sınav veremedi. Garrone’nin tersine Yunan yönetmen Yorgos Lantimos, ilk İngiliz filmi ‘The Lobster’la beğeni topladı. ‘Dogtooth’la hatırlanabilecek Lantimos, çift olmanın zorunlu tutulduğu hayali bir toplum üzerine kurduğu ‘The Lobster’la ironik, soğuk ve mizahi üslubunu İngilizce çekilmiş ve Colin Farrell ile Rachel Weisz gibi Hollywood oyuncularının yer aldığı bir filme de taşıyabildiğini kanıtladı. Ancak film ikinci yarısında düşen temposuyla ‘Altın Palmiye malzemesi’ sunamadı.
Yarışmadaki Gus Van Sant dışındaki diğer ABD’li yönetmen ‘L.A. Confidential’ ve ‘Safe’ gibi yapımlarda imzası olan Todd Haynes. Birkaç yılını televizyon projelerine ayıran ve Bob Dylan biyografisi ‘I’m Not There’den (2007) beri sinema filmi çekmeyen Haynes, 1950’ler New York’unda iki kadın arasındaki aşkı alan Patricia Highsmith uyarlaması ‘Carol’la yarışıyor. Başrollerini Rooney Mara ve Cate Blanchett’ın paylaştığı film, Haynes’in filmografisinde geçtiği dönem ve muhafazakar ABD toplumunu işlediği ‘L.A. Confidential’la karşılaştırılmaya ve bu filmin gerisinde kalmaya mahkum gözüküyor.
İtalyan sinemasının tecrübeli ismi Nanni Moretti, annesi hasta bir yönetmeni konu alan filmi ‘Mi Madre’ ile Japon yönetmen Hirokazu Koreeda ise ‘Umimachi Diary’ ile takipçilerinin üzmeyecek filmlere imza atsalar da, Altın Palmiye için isimlerinin telaffuz edilmeyeceği tahmin edilebilir.

Haberin Devamı

‘Kadın olduğum için filmim seçilmedi’
Dün gece yapılan bir galayla Cannes’da gösterilen yarışma filmi Maiween’in yönettiği Fransa yapımı ‘Mon Roi’ydı. ‘Polis’le 2011’de Cannes’dan Jüri Özel Ödülü kazanan Maiween, basın toplantısında kadın yönetmenlerin durumuyla ilgili yorumlarda bulundu: “İnsanlar şurada bir kadın burada bir kadın deyip duruyor. Belki birkaç yıl sonra yeterince Faslı sinemacı olmadığından bahsedilecek. Biz bu yarışmaya cinsiyetimiz için seçilmedik, biz buraya filmimizle seçildik.” Maiween, Valérie Donzelli ile Altın Palmiye için yarışan iki yönetmenden biri.

Türkiye’den ilgi gören resepsiyon
Önceki gece Grand Otel’in bahçesinde Türkiye standının organizasyonuyla bir resepsiyon düzenlendi. Baba Zula’nın sahne aldığı resepsiyona festivalde bulunan Türkiye’den sinemacıların yanı sıra yabancı gazeteciler ve film profesyonelleri de büyük ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

‘Cinsiyetçilik tartışılmalı’
Todd Haynes’in dün gece galası gerçekleşen ve Oscar adayları arasında yer alacağı tahmin edilen ‘Carol’ında başrolü üstlenen Cate Blanchett, film hakkında açıklamalar yaptı ve 1950’lerde geçen filmle günümüz arasında fark olmadığını vurguladı: “Çok muhafazakâr bir dönemde yaşıyoruz. Tersini düşünmek saflık olur. Dünyanın birçok ülkesinde homoseksüellik hala yasak.” Hollywood’da sıklıkla tartışılan cinsiyetçilik üzerine de konuşan Blanchett, “Bundan bahsetmeyi ve tartışmayı sürdürmek gerekiyor. Eğer gündemde düşerse güç kaybederiz” dedi.

Yıldızların gecesi
Önceki akşam yapılan ‘Maryland’ ve ‘The Sea of Trees’ filmlerinin galaları Andre MacDowell, Sienna Miller ve Claudia Vieira gibi dünyaca ünlü yıldızların katılımıyla gerçekleşti.

Cannes’da bugün
Cannes Film Festivali’nde bugün iki yarışma filmi gerçekleşecek galalarda dünya prömiyerini yapacak. Bunlardan ilki Stephane Brize’in yönettiği, başrolünü ise Fransız sinemasının takdir gören aktörlerinden Vincent Lindon’un üstlendiği ‘La loi du marché’. Bu filmin Fransız sinemasının beş filmle güçlü bir temsil bulduğu yarışmada öne çıkıp çıkmayacağı sorusu yanıtını bulacak. Diğeri ise Kuzey Avrupa sinemasının parlayan yıldızı Norveçli Joachim Trier’in ‘Louder Than Bombs’u. Filmin galasında Trier’in yanı sıra başrolleri üstlenen ‘The Social Network’le tanınan Jesse Eisenberg ile Amy Ryan da hazır bulunacak.