Gündem Amacımız zincirin uzaması

Amacımız zincirin uzaması

29.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de klasik müziğin gelişimi için çalışan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali başladı. AIMA’nın kurucusu Filiz Ali, yetiştirdikleri öğrencilerle hocalar arasında kurulan zincirin uzamasını hedeflediklerini söylüyor.

Amacımız zincirin uzaması

Türkiye’de klasik müziğin gelişimi için çalışan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali; bugün ve yarın devam ediyor. Bu yıl 5.si gerçekleştirilen festival, Alexander Rudin yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası’nın 27 Temmuz Cuma günü Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde verdiği konserle başladı. Festivalin ikinci gününde soprano Canan Özgür, alto Cansın Hazan Bayrak, bariton Fehmi Cesur Özdemir ve bas Ali Göktürk’ün solist olarak yer aldığı A Capella Boğaziçi, Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde sahne aldı. A Capella Boğaziçi, 5. Ayvalık AIMA Müzik Festivali’nde müzikseverleri dünya müziğinin geleneksel örneklerinin modern armonilerle yeniden yorumlandığı Balkanlar’dan Anadolu’ya, Endülüs’ten Latin Amerika’ya uzanan sıra dışı bir yolculuğa çıkardı.

Haberin Devamı

Öğrencisiyle konser

Festival bugün Bozok Quartet’in vereceği konserle devam ediyor. 1. keman’da Tayfun Bozok, 2. kemanda Derya Bozok, viyolada Evren Bilgenoğlu ve viyolonselde Erkan Özbek’in yer aldığı Bozok Quartet’in konserine de Taksiyarhis Anıt Müzesi ev sahipliği yapacak. Bozok Quartet; L.van.Beethoven Quartet ‘Serioso’ Op.95 ve M.Ravel Quartet in F’ten parçalar seslendirecek. Festivalin kapanış konserinde Alexander Rudin yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde bir kez daha müzikseverlerle buluşacak.

Amacımız zincirin uzaması

Prof. Filiz Ali tarafından 1998 yılında kurulan AIMA, genç müzisyenlerin ufkunu genişleterek, müzik eğitimini teşvik etmek amacını taşıyor. Ağırlıkla yaylı çalgılara odaklanan ustalık kursları (masterclass), her yıl yaz ve sonbahar dönemlerinde Ayvalık’ta düzenleniyor. Filiz Ali, bu ustalık kurslarına ilişkin, “Masterclass’larda kendisini gösteren müzisyenler bizim festivalimizde mutlaka yer alıyor. Mesela bu sene orkestrada iki üyemiz var. Program kapsamında 30 Temmuz’da profesörleriyle birlikte çalacaklar. Ayrıca, hocalarımızdan Pelin Halkacı Akın eskiden öğrencisi olan ve AIMA ustalık derslerine katılan Fahrettin Arda ile birlikte Bach’ın iki keman konçertosunu çalacaklar. En büyük amacımız da bu zincirin uzaması. AIMA’da en çok önem verdiğimiz şey bu, biz de onların önünü açıyoruz, ne kadar çok konser verilebilirse o kadarını ayarlıyoruz” diye belirtiyor.

Haberin Devamı

Festival kapsamında öne çıkan konserleri ise şöyle özetliyor: “Festivalde orkestra konserleri çok önemli. Ayrıca bu sene A Capella Boğaziçi korosu konseri var. Hem caz hem popüler müzik hem bizim müzik atmosferimizi buluşturuyor. Davetiyelerin hemen hepsi tükendi. Ayrıca Ankara’dan gelen Bozok Quartet’in vereceği konser var. Bozok Quartet’te 1. keman’daki Tayfun Bozok benim ta İstanbul’dan, eskilerden öğrencimdi.
Bu da yine zincirin uzaması... Bizim her şehirden gelen müzisyenlere daima kapımız açık zaten. Orkestrada da İstanbul, İzmir, Eskişehir var. Birbirini tanıyan insanlar bir araya geliyor.”

Haberin Devamı

Festivalin kapanış konserinde Alexander Rudin yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde bir kez daha müzikseverlerle buluşacak. Sabancı Vakfı’nın ana sponsoru olduğu festivalin konser sponsorları arasında Allianz Sigorta, Rengin Suar, Fatma Betül Kürşat, İnci ve Mehmet Vural yer alıyor. T.C. Kültür ve Turizm
Bakanlığı’yla Ayvalık Belediyesi’nin destek verdiği festivalin orkestra sponsoru Gürçay ailesi, Konaklama Sponsoru ise Murat Reis Otel ile Ayşegül ve Mehmet Ural.

Amacımız zincirin uzaması

‘Umarız devamı olur’

Güncel sanatçı Gülsün Karamustafa’nın AIMA’ya bağışladığı eserler de bu yıl festival kapsamında açılan bir sergide izleyicilerle buluşuyor. Karamustafa’nın 1986-1992 yılları arasından seçilmiş ‘Özgün Baskı’ları Ayvalık Eski Zeytinyağı Fabrikası’nda 12 Ağustos 2018’e kadar ziyaret edilebilecek. Serginin kendileri için önemini sorduğumuz Filiz Ali, “Gülsün Karamustafa ile Sadık Karamustafa zaten Ayvalık Müzik Akademisi’yle yakından ilgilenirler. İlk afişlerimizi Sadık Karamustafa yapardı, sonra kızı Ayşe tasarımlarımızı yapmaya devam etti. Biz vakıf kurunca da vakfın mütevelli heyetine dahil oldular. O zaman Gülsün Karamustafa bize bir portfolyo içinde özgün bakılarını bağışlamıştı. Ben yıllardır hep söylerdim bunlarla bir sergi yapalım, diye. Bu sene altı tane daha ilave etti mekânı da çok güzel eski bir zeytinyağı fabrikası oldu. Umarız bu sergiden sonra da böyle sergiler devam eder” diye yanıt veriyor.

Yazarlar