Gündem Amcanız, benim hayatımı kurtardı

Amcanız, benim hayatımı kurtardı

17.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Aziz Sancar ve eşi, Başbakan Davutoğlu ve eşiyle kahvaltıda buluştu. Sancar, sohbette Sare Davutoğlu’na bir anısını anlattı ve ‘Doktor amcanız, Savur’da benim hayatımı kurtardı’ dedi

Amcanız, benim hayatımı kurtardı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ve ailesi ile dün kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda ilginç bir diyalog da yaşandı. Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Aziz Sancar’ı kahvaltıda ağırlayacaklarını öğrenen babası Hulusi Misge’nin kendisine, “Kızım, amcan Savur’da görev yapmıştı. Aziz Bey, belki amcanı tanıyordur” dediğini hatırlattı. Bunun üzerine Sare Davutoğlu’nun amcasını hatırladığını söyleyen Aziz Sancar, başından geçen ilginç olayı da anlatarak, “Amcanız benim hayatımı kurtardı” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, 2015 Yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ı Çankaya Köşkü’nde kahvaltıda ağırladı. Kahvaltıya Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Aziz Sancar’ın eşi Esta Gwendolyn Sancar ve kızı Rose Lorraine Eifer Sancar da katıldı.


Tebrik belgesi verdi

Davutoğlu, kabulde Sancar’a, “Stratejik Derinlik” isimli kitabını hediye etti. Sancar ve ailesine Çankaya Köşkü’nün balkonundan Ankara’yı anlatan Başbakan Davutoğlu, Prof. Dr. Sancar’a bir de tebrik belgesi verdi.

Davutoğlu’nun tebrik belgesinde, “Sayın Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya ödülüne hak kazanarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşlarına ve bizlere yaşattığınız büyük onurdan dolayı hükümetimiz adına sizi tebrik ediyor, bilimsel başarılarınızla insanlığa hizmetlerinizin devamını diliyorum” diye yazdı. Edinilen bilgiye göre kahvaltıda ilginç bir diyalog da yaşandı.

Haberin Devamı


‘Penisilinle kurtardı’

Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Aziz Sancar’ı kahvaltıda ağırlayacaklarını öğrenen babası Hulusi Misge’nin kendisine, “Kızım, amcan Savur’da görev yapmıştı. Aziz Bey, belki amcanı tanıyordur” dediğini hatırlattı.

Sare Davutoğlu, amcası doktor Kamil Özgür’ün 1955-1961 arasında Mardin’in Savur ilçesinde görev yaptığını belirterek, Aziz Sancar’a amcasını tanıyıp tanımadığını sordu. Bunun üzerine Sare Davutoğlu’nun amcasını hatırladığını söyleyen Aziz Sancar, başından geçen ilginç olayı da, “Biliyor musunuz, amcanız benim hayatımı kurtardı. O zaman ben 10 yaşlarındaydım. Kardeşlerimden birisi zatürree olmuştu ve vefat etmişti. Türkiye’ye de penisilin yeni gelmişti. Amcanız penisilin kullanarak benim hayatımı kurtardı” sözleriyle anlattı. Aziz Sancar, doktor Kamil Özgür’ün o dönemde bölgede çok sevilen bir doktor olduğunu da anlattı ve vefat ettiğini de Amerika’da görev yaparken öğrendiğini ve çok üzüldüğünü de ifade etti.

Bu diyaloğun ardından Kamil Özgür’ün kendisi gibi doktor olan oğlu Suat Özgür de Çankaya Köşkü’ne gelerek, Aziz Sancar ile görüştü. Sancar, bu sürpriz ziyaretten oldukça memnun kaldı.

Havalimanında Sancar’a sürpriz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’da bulunan Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, dün THY’ye ait bir uçakla saat 12.30’da İstanbul’a geldi. Sancar İstanbul’dan da ABD’nin Şikago kentine hareket etti.
Aziz Sancar’ı Ankara’dan gelişinde Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda aile üyeleri karşıladı. Sancar, emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar’ın elini öperken diğer aile üyeleriyle de kucaklaştı. Sancar’ın başka ziyaretçileri de vardı. Mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni temsilen bir öğretim üyesi ile bir grup öğrenci Sancar’ın mezun olduğu yıla ait fotoğrafıyla ders bilgilerinin olduğu bir dosyayı bilim adamına hediye etti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, Prof. Dr. Sancar’ı başarısından dolayı kutlarken sıralarında oturduğu okulun öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin gururunu paylaştı.
Sancar da hediye edilen sürpriz fotoğrafı soran gazetecilere “Gençliğimi gördüm. İstanbul’da geçirdiğim güzel günler, arkadaşlarımı hatırlattı. Biraz nostalji var. Fakat öğrenciler hocalar takdir ettikleri için ayrıca sevindim. İnşallah mayıs ayında Türkiye’ye tekrar geldiğimde onları orada İstanbul Tıp Fakültesi’nde ziyaret ederim” dedi. Sancar, daha sonra aile üyeleriyle de gazetecilere poz verdi.