Gündem ‘Anahtar ülke konumuna geldik’

‘Anahtar ülke konumuna geldik’

05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “En büyük başarımız şimdiye kadar ülkemizi sıcak çatışmaların tarafı yapmamak ve istikrarsızlık ateşinin ülkemize sirayet etmesine izin vermemek olmuştur. Tam tersine uyguladığımız dengeli, ilkeli ve soğukkanlı politikalarla Türkiyeyi krizlerin çözümünde anahtar ülke konumuna getirdik” dedi.

‘Anahtar ülke konumuna geldik’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koç Grubunun Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 2 milyar Euro yatırım ile inşa ettiği ‘Ford Otosan Yeniköy Fabrikasının açılışına katıldı. Ford Otosan’ın ‘Geleceğin Fabrikası’ açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ile davetliler katıldı. 

Haberin Devamı

Batarya üretim üssü 

Açılış programında katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15’inci sıradan 13’üncü sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Üstelik bu başarıya ardı ardına yaşanan küresel krizlere rağmen ulaştık. Geçtiğimiz yıl otomotiv ihracatımız 9 milyar ihracat fazlası verdi. Türkiye olarak elde ettiğimiz bu üretim ve ihracat gücünü korumakta kararlıyız. Katlanarak büyüyen elektrikli ve hibrit araç üretiminde söz sahibi olmamıza imkan verecek yatırımlara önem veriyoruz. 

Mevcut firmaların ve yeni aktörlerin piyasaya girişi ile bu alandaki rekabetin kızışacağı anlaşılıyor. Türkiye olarak biz de Togg’un yollara çıkışının tetiklediği etki ile hızla gelişen bir elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyoruz. Amacımız ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretimi noktasında dünyada önde gelen oyunculardan biri haline getirmektir. Elektrikli araç bataryasında 70 Gigawatt saatlik bir üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olarak en geç 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız. 

Haberin Devamı

En büyük başarımız şimdiye kadar ülkemizi sıcak çatışmaların tarafı yapmamak ve istikrarsızlık ateşinin ülkemize sirayet etmesine izin vermemek olmuştur. Tam tersine uyguladığımız dengeli, ilkeli ve soğukkanlı politikalarla Türkiyeyi krizlerin çözümünde anahtar ülke konumuna getirdik. Tüm krizlerde adaleti barışı insan hak ve hürriyetlerini savunduk.” ● KOCAELİ DHA