Gündem Ankara’da sinema şenliği

Ankara’da sinema şenliği

18.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

28. Ankara Film Festivali 20 Nisan’da başlıyor. 30 Nisan’a kadar devam edecek festivalde hem yakın dönem Türkiye sinemasının hem dünya sinemasının seçkin örneklerinin yanı sıra seçkiler yer alıyor

Ankara’da sinema şenliği

Ankara’nın kültür sanat hayatına renk katan film etkinliği Ankara Uluslararası Film Festivali’nin 28.’si 20 Nisan’da başlıyor. 30 Nisan’a kadar devam edecek ve bu yıl ‘körleşme’ temasıyla düzenlenecek festivalin MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış töreninde Aziz Nesin Emek Ödülü İzzet Günay’a, Sanat Çınarı Ödülü Ahmet Say’a ve Kitle İletişim Ödülü ise Oyuncular Sendikası’na takdim edilecek. Halkbank ana sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilecek festival, Kızılay Büyülü Fener, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut’ta düzenlenecek.

Haberin Devamı

Ankara’da sinema şenliği

Ulusal kısa metraj ve ulusal belgesel yarışmalarının da düzenleneceği festivalde gösterilecek uluslararası filmler arasında Erivan Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali’nin hazırladığı bir seçki ve İspanya sinemasına odaklanan bir bölüm de bulunuyor. Yakın dönemde festivallerde dikkat çekmiş yeni filmlerin yer aldığı festivalde Anısına bölümünde 10 yıl önce hayatını kaybeden iki usta yönetmen anılıyor: Michelangelo Antonioni anısına ‘Yolcular’ ve Ingmar Bergman anısına ‘Bir Yaz Gecesi Gülüşleri’ izleyiciyle buluşacak. Polonyalı usta sinemacı Andrzej Wajda anısına son filmi ‘Ardıl Görüntü’ ve Fransız Yeni Dalgası’nın önemli imsi Jacques Rivette anısına ise ‘Dörtlüler Çetesi’, Anısına bölümünde gösterilecek diğer filmler arasında yer alıyor. Festival ayrıca İngiliz sinemasının özgün isimlerinden Terence Davies için yapacağı seçkide yönetmenin ‘Uzak Sesler, Durgun Yaşamlar’ın da aralarında olduğu önemli filmlerini gösterecek.

Haberin Devamı

Ankara’da sinema şenliği

Berlin’den Taze Taze bölümünde ise Berlin Film Festivali’nde dikkat çeken yapımlar gösteriliyor. Festivalin büyük ödülü Altın Ayı’ya uzanan Ildiko Enyedi’nin yönettiği Macaristan yapımı ‘Beden ve Ruh Üzerine’ ve Romanya sinemasının genç neslinin dikkat çeken isimlerinden Calin Peter Netzer’in yönettiği ‘Ana, Sevgilim’in de aralarında olduğu filmler bu bölümde izleyiciyle buluşacak. Aynı bölümde Andres Veivel’in Berlin’de ana yarışmada yer alan belgeseli ‘Beuys’ da Ankaralı izleyicilerin karşısına çıkacak.

Panel düzenlenecek

Festivalin teması ‘körleşme’nin adını taşıyan bölümde ise “Sinema bizi ne zaman körleştirir?” ve “Seyircinin bakış açısı ile kameranın bakış açısı örtüşmediğinde ne olur?” sorularına yanıt aranacak. Bu yanıtın ipuçları olarak Emin Alper’in ‘Abluka’sı, Reha Erdem’in ‘Hayat Var’ı, Kirsten Johnson’ın ‘Kamerainsan’ı ve Wim Wenders’in ‘Paris, Texas’ı gösterilecek. Ayrıca Seçil Büker moderatörlüğünde; Aslı Gön ve Şeyma Balcı’nın katılımıyla ‘Körleşme’ konulu bir panel de düzenlenecek. 30 Nisan’da Şinasi Sahnesi’nde yapılacak kapanış töreninde ise yarışma ödülleri sahiplerini bulacak.

Haberin Devamı

11 film değerlendirilecek

Festivalin Onur Ünlü başkanlığındaki ulusal jürisi aralarında Ceylan Özçelik’in dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan filmi ‘Kaygı’, Kazım Öz’ün yönettiği ‘Zer’, Kıvanç Sezer’in yönettiği ‘Babamın Kanatları’ ve Tayfur Aydın’ın imzasını taşıyan ‘Siyah Karga’nın da olduğu 11 filmi değerlendirecek. Ayrıca Reha Erdem’in yönettiği ve Venedik Film Festivali’nden ödülle dönen ‘Koca Dünya’, Seren Yüce imzalı ‘Rüzgarda Salınan Nilüfer’ ve Orhan Eskiköy’ün yönettiği ‘Taş’ da yarışacak filmler arasında bulunuyor.