Gündem Ankara'dan Kraliçe'ye tavır

Ankara'dan Kraliçe'ye tavır

20.06.2013 - 21:20 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki yabancı büyükelçiliklerin ülkelerinin ulusal günleri nedeniyle Ankara'da verdikleri resepsiyonlara; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ve Dışişleri Bakanlığı'nı temsilen katılım düzeyi, Türkiye ile o ülke arasındaki ilişkiler konusunda önemli fikir verir. Türkiye'nin resepsiyonlarına katılım düzeyini yüksek tuttuğu ülkeler arasında; KKTC, Azerbaycan, Pakistan, ABD ve İngiltere ilk sıralarda yer alır.

Ankaradan Kraliçeye tavır

Hiç bir bakan katılmadı
İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği; İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in doğum günü ve Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle bu akşam büyükelçiliğin bahçesinde görkemli bir resepsiyon verdi. Resepsiyon saat 18.30'da başladı. Resepsiyona, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni temsilen AB Bakanı Egemen Bağış katılacaktı. Ancak Bağış, İstanbul programını gerekçe göstererek resepsiyona katılmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine, Ankara'da bulunan bir bakan hükümeti temsilen resepsiyona katılacaktı. Büyükelçiliğin bahçesinde, kürsünün yanına Türkiye ile İngiltere'nin bayrakları konmuştu. Resepsiyonun açılışı hükümeti temsilen katılacak bakan ile İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'nin konuşması ile açılacaktı. Ancak Türk Hükümeti'ni temsilen resepsiyona hiç bir bakan katılmadı.

Bunun üzerine resepsiyonun açılış konumasını da, saat 19.20 sıralarında iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Birleşik Krallık Büyükelçisi David Reddaway tek başına yaptı. Resepsiyona, TSK'yı temsilen de hiç bir orgeneral katılmadı. TSK, resepsiyonda korgeneral düzeyinde temsil edildi.

İngiliz istihbaratı Şimşek'i dinlemişti
Hükümeti temsilen resepsiyona katılım olmayışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2009 yılında G-20 Zirvesi sırasında İngiliz istihbaratı tarafından dinlenmesine tepki göstermesi olarak yorumlandı. İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, 2009 yılında, yeni Maliye Bakanı olduğu sırada Mehmet Şimşek'in, İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ tarafından dinlendiğini yazmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunsa dahi olayın iki ülke açısından bir skandal olacağı vurgulanmıştı. Türk Hükümeti, resepsiyona temsilci göndermeyerek, tele-kulak skandalı konusunda tavrını sembolik olarak ortaya koydu. Aynı zamanda Kraliçe'nin doğum gününü de sembolik olarak kutlamamış oldu.

Haberin Devamı

Orgeneraller katılıyordu
2011 yılında Kraliçe'nin doğum günü nedeniyle verilen resepsiyona hükümeti temsilen dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertğrul Günay'ın yanısıra Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar,Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt katılmıştı.

Şehitlere rağmen katılım olmuştu
2012 yılında verilen resepsiyona ise hükümeti temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç katılmıştı. Resepsiyona, ilerleyen saatlerde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da gelmişti. Resepsiyonda TSK, korgeneral düzeyinde temsil edildi. Orgenerallerin resepsiyona katılmamasında 8 askerin şehit düştüğü son saldırının yarattığı psikolojik ortam etkili oldu. Hükümet, İngiltere ile ilişkilire verdiği önem nedeniyle Hakkari'de 8 askerin şehit düşmesinin neden olduğu atmosfere rağmen resepsiyona temsilci göndermişti.

Haberin Devamı

Sokak olaylarından üzüntü duyduk
Resepsiyona, Türkiye ile İngiltere arasında AB konusundaki işbirliğinin önemi nedeniyle bürokratik düzeyde AB Bakanlığı Müsteşarı Haluk Ilıcak katıldı. Büyükelçi Reddaway, konuşmasında Türkiye - İngiltere ilişkisinin önemine işaret ederek, "Bu, bir modern ortaklık. Aynı zamanda Avrupa Birliği'nde ve NATO'da birlikte çalışan uzun vadeli iki sağlam demokrasinin stratejik ortaklığı. Bu vizyon, 2010'da iki başbakanın imzaladığı Stratejik Ortaklık Anlaşması'yla ortaya konuldu" dedi. Reddaway, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi, biz ve Türkiye'nin birçok dostu son haftalarda Türkiye sokaklarında meydana görülen şiddet olaylarından ve yaralanmalardan üzüntü duyduk. Türkiye'nin, farklı görüşlere ve geçmişe sahip insanların bir araya gelerek barış içinde ve hukuk kuralları çerçevesinde görüşlerini dile getirdiği bir demokrasi olduğunu dünyaya gösterdiği bir sonuç ümit ediyoruz. Bu sonuca ulaşmada Türkiye'yi destekliyor ve başarı diliyoruz."

Yazarlar