Gündem Anne-babalar bu uyarı size!

Anne-babalar bu uyarı size!

02.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Fransa’da devlet için hazırlanan raporda çocukların 13 yaşına kadar akıllı telefon kullanmaması, 18 yaşına kadar sosyal medyaya girişlerinin yasaklanması istendi.

Anne-babalar bu uyarı size

Çocukların akıllı telefonlarla, sosyal medyayla iç içe olmaları onların hem bugününe hem geleceğine zarar veriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bu konuda bilim dünyasından bir rapor istedi.

Haberin Devamı

Paul-Brousse Hastanesi’nin psikiyatri servisi direktörü Amine Benyamina başkanlığında uzmanlar tarafından hazırlanan rapor, internetin sınırı olmadığı için tüm dünyadaki anne - babaları ilgilendiriyor. Raporda, çocukların 13 yaşına kadar akıllı telefon kullanmasına izin verilmemesi, 18 yaşına kadar da Instagram, TikTok, Snapchat gibi sosyal medya ağlarına erişiminin yasaklanması isteniyor.

'EKRAN SINIRLANMALI'

Rapora göre, çocuklar 11 yaşına kadar telefon sahibi olmamalı. İlla verilecekse 11 ila 13 yaşları arasında internet erişimi olmayan bir telefon verilmeli. Çocukların akıllı telefonla internete erişebileceği en erken yaş 13 olmalı. 6 yaşına kadar çocuklar için her türlü ekran çok sınırlanmalı. 6 yaşın altınaki çocuklara anaokullarında ekranlar tamamen yasaklanmalı. İlkokullarda çocuklara bir engelleri yoksa çalışmaları için bireysel tabletler veya dijital cihazlar verilmemeli. Çocuk bakıcılarının telefon kullanımı da sınırlanmalı. Doğumhanelerde telefonlar ve ekranlar sınırlandırılmalı.

Haberin Devamı

'TİCARİ META HALİNE GETİRDİLER'

Raporda, sosyal medya şirketlerinin çocuklara kurduğu tuzaklara şöyle dikkat çekildi: “Çocuklar, kâr odaklı teknoloji pazarında ticari bir eşya gibi görülüyor. Teknoloji baronları, çocukların dikkatini çekip onları ürünlerine bağlayarak pazara kazanmak için her türlü bilişsel yolu kullanıyor. Oysa 6 yaşına kadar hiçbir çocuğun gelişimi için ekrana ihtiyaç yok. Tam aksine ekranlar gelişimlerini engelliyor. Ekranlar çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini engellerken gözlerini de bozuyor.”