Gündem Annesinin iliğiyle hayata tutunuyor

Annesinin iliğiyle hayata tutunuyor

01.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de 3 yıl önce lösemi teşhisi konulan Burak Furkan’a uygun ilik bir türlü bulunamadı. Doktorlar durumu kötüye giden küçük çocuğu yaşatabilmek için son çare annesinden yarı uyumlu nakle karar verdi

Annesinin iliğiyle  hayata tutunuyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne göz muayenesi için götürülen 5 yaşındaki Burak Furkan Aydın’a yapılan tetkikler sonucu 2013 yılında lösemi teşhisi konuldu. İlaçla tedavi gören 5 yaşındaki Burak Furkan Aydın’ın tedavisi sırasında hastalığı nüksederken Aydın buna bağlı olarak epilepsi nöbeti geçirdi.

Donör bulunamadı

3 hafta yoğun bakımda tutulan Burak Furkan Aydın’ın geçirdiği nöbetler kontrol altına alınmaya çalışılırken daha sonrasında küçük Burak Furkan’ın lösemi tedavisine tekrar başlandı. Tedavi sürecinde aileden alınan kan örneklerinin Burak Furkan’ın doku tipine uyumsuz olduğu ortaya çıktı. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nde (TÜRKÖK) yapılan taramalar sonucu Burak Furkan için uygun donör bulunamazken doktorlar son çare olarak Aydın’a annesi Canan Aydın’dan yüzde elli uyumlu haploidentik ilik nakli gerçekleştirdi. Nakil operasyonu 1 hatfa önce yapılan Furkan’ın ailesi dört gözle çocuklarının sağlığına kavuşmasını bekliyor.

‘3-4 hafta bekleyeceğiz’

İlik nakli gerçekleşen Burak Furkan Aydın’ın babası Arif Aydın, “Oğluma uygun ilik bulunamaması sonucu son çare olarak doktorlar anneden yarı uyumlu ilik naklinde karar kıldı. İzmir’den Antalya’ya ilik nakli tedavisi için geldik. Oğlum 15 seanslık radyoterapinin ardından 10 günlük ağır bir kemoterapi süreci geçirdi. Daha sonrasında geçtiğimiz perşembe günü oğluma annesinin yarı uyumlu iliği nakil edildi. Şu an oğlum su içemiyor ve ağızının içi de yara olmuş durumda. Şu an beklemedeyiz. 15 gün içerisinde oğlumun kan değerlerinde ve bağışıklık sisteminde kayda değer gelişmeler söz konusu olursa iyileşme adına umutlanacağız. 3-4 hafta içerisinde ise iliğin vücuda tam uyum sağlayıp sağlayamadığı netleşmiş olacak” dedi.

Yazarlar