Gündem Antalya'da afetin yaraları sarılıyor

Antalya'da afetin yaraları sarılıyor

17.12.2009 - 14:30 | Son Güncellenme:

Dünkü şiddetli fırtına ve yağışın yerini bugün güneşli hava aldı

Antalyada afetin yaraları sarılıyor

ANTALYA'da dün su baskınlarına, yolların kapanmasına, köprülerin yıkılmasına ve direklerin devrilmesine yol açan şiddetli fırtına ve yağışın yerini bugün güneşli bir hava aldı. Afetin yaraları sarılırken bölgedeki maddi hasar da günyüzüne çıkmaya başladı.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, büyük hasara neden olan yağış ve fırtınaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yağışlı havanın kenti terk ettiğini dile getiren Yüksel, “Bölgemizde etkili olan fırtınada metrekareye 129.4 kilogram yağış düşmüş, rüzgarın hızı 93 kilometreye ulaşmıştır” dedi. Fırtınanın saat 02.00'den itibaren Mersin yönüne kaydığını belirten Vali Yüksel, “Dün gece erken saatlerde Kemer yolu ulaşıma açıldı. Özellikle Finike'de, kısmen Kumluca'da ve özellikle yağışın etkili olarak hissedildiği Akdam ve Hisarçandır alanlarında kalan yörede kırsal alanda köprülerde ve köy yollarında ciddi hasarlar meydana geldi. Bu bölgelerde kamu kurum ve kuruluşları çalışmalarını sürdürüyor. Bugün akşam saatlerine kadar çalışmalarımızı sonlandıracağız” diye konuştu.

Vali Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle yağışın meydana geldiği batı bölgelerinde tıkanmaları gidermek için yoğun bir biçimde çalıştığını söyledi. Okulların fırtına öncesi kapatılmasının çok yerinde bir karar olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Önceden meteorolojiye güvenerek aldığımız karar dahilinde 360 bin öğrencimizi bir gün evlerinde tutumuş olmak ve onları okullardan uzak tutumakla bir takım olayların önüne geçilmiş oldu. Aldığımız tedbirlere ve uyarılara yerinde ve zamanın müdahale eden tüm kamu kurum kuruluşları ve Antalyalılara teşekkür ediyor, herkese geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

GÜNEŞLİ HAVAYLA UYANDI Antalya'da dün 400 dolaşında ev ve işyerinin sular altında kalmasına, iki nehrin taşmasına, köprülerin yıkılmasına, yolların ulaşıma kapanmasına, elektrik direklerinin ve ağaçlarının devrilmesine neden olan fırtına ve yağış, yerini bugün güneşli bir havaya bıraktı. Sabah uyandıklarında masmavi gökyüzünü ve güneşi gören Antalyalılar, güne sevinçle başladı. Büyük zarar oluşan Konyaaltı bölgesinde de sel sularının çekildiği görüldü. Konyaaltı Sahili'ne giden bazı vatandaşlar, sel sularıyla gelen odunları toplarken, kimi vatandaşlar da yazın denizde yüzenlerin düşürdükleri ve dalgalarla kıyıya vurması olası ziynet eşyaları aradı.

HASAR GÜNYÜZÜNE ÇIKTI Denizden esen şiddetli fırtına yüzünden denize dökülemeyen iki nehrin taşması anında çekilen görüntüler ile bugün çekilen görüntüler arasında da büyük fark olduğu görüldü. Antalya- Kemer karayolu üzerindeki Sarısu Mevkii'nde bulunan Serbest Bölge’deki işletmeler, akaryakıt dolum tesisleri, otomobil plazaları, restoran ve alışveriş merkezleri, bugün çalışmaya başladı. Bölgedeki işletmeciler fırtına sırasında dağılan eşyalarını su üzerinden topladı. Karayolları ve DSİ iş makinelerinin suyu tahliye etme çalışmaları bir yandan sürerken, afet bölgesinde hayatın normale döndüğü gözlendi. Sarısu Mevkii'ndeki lüks site ve villaların havuz motorları, alt katları ve otoparklarını su bastığı görüldü.

MİNİBÜSLE SÜRÜKLENDİLER Fırtına sırasında Gökdere Mahallesi’nde adı bir dram yaşandığı ortaya çıktı. Güneşin yükseldiği ve yazdan kalma bir günün yaşandığı fırtınanın ertesi gününde, çiftçi Özkan Türkan’ın yaşadığı dram komşularının yüreğini burktu. Halk pazarlarında sattığı nar ve sebzeleriyle yüklü minibüsüyle annesi Mesude Türkan’ın meme kanseri ve bel fıtığı hastalıklarını tedavisini Antalya Devlet Hastanesi’nde yaptırmak üzere yola çıkan Özkan Türkan, babası Şadi ve kardeşi Gökhan Türkan ile birlikte akıntıya kapıldı. Beydağları’ndan aniden gelen şiddetli sel suyunun vurmasıyla ailesi ve satmak için topladığı ürünlerinin yer aldığı minibüsünün savrulduğunu anlatan Türkan, büyük şok geçirdiklerini söyledi.

SOĞUK SUDA YÜZDÜK Sabah 08.30 sıralarındaki sel baskınında minibüsün bir ağaca takılmasını fırsat bilip indiklerini belirten Türkan, soğuk suda yüzmek zoruna kaldıklarını anlattı. Araç trafiğinin kesilmesiyle mahsur kaldıkları köylerine 4 saat boyunca ulaşım sağlanamadığını belirten Türkan, “Sonunda Büyükşehir Belediyesi itfaiye aracıyla annemi hastaneye götürebildik. Zaten hasta olan kadın bir de soğuk suda yüzünce daha da hastalandı. Ne yapacağımızı şaşırmıştık” dedi.

Ertesi gün olay yerinden 1.5 kilometre ileride Sarısu Nehri’ne parçalanmış halde bulunan minibüsünü gören Türkan, ikinci bir şok daha yaşadı. Pazarda kullandığı terazi ve tezgah parçaları ile satacağı ürünlerinin de yitip gittiğini belirten Türkan, “Cüzdanım da içindeydi. Ehliyetten ruhsata kadar hepsi gitti. En üzücü tarafı da, 10 günlük oğlum Yunus Türkan’ın da yeni çıkarttığım kimliğinin de kaybolması. Hem maddi hem de manevi anlamda çökmüş durumdayım” diye konuştu.

METREKAREYE 129 KİLOGRAM Meteoroloji Antalya Bölgesel Tahmin Merkezi, son 48 saate ilişkin meteorolojik verileri de açıkladı. Antalya Havalimanı'ndaki istasyonda yapılan ölçümlere göre, Antalya'ya dün itibarıyla metrekareye 83,4, son 48 saat itibarıyla da 129.4 kilogram yağış düştü. Rüzgarın hızı ise maksimum 93 kilometreye ulaştı. Bölgesel Tahmin Merkezi yetkilileri, bugünkü güneşli havanın yerini, akşam saatlerinden itibaren yeniden yağışlı bir havaya bırakmasının beklendiğini, ancak yağışların dün ve önceki günkü kadar etkili olmayacağını bildirdi.

Antalya'da dün yaşanan şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle, bugün hasar tespit çalışmaları da sürdürülüyor. Kesin rakamların ortaya konmasının zaman alacağını belirten yetkililer, ilk belirlemelere göre Finike İlçesi'nde 1100 dekar sera ve 10 bin dönüm narenciye bahçesinin doludan zarar gördüğünü bildirdi.